Geri Dön
Uzmanpara Kripto paralarda büyük çöküş

Kripto paralarda büyük çöküş

Kripto para birimlerinde Ukrayna krizi fiyatlanmaya devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusunda bulunan Donetsk ve Lugansk yönetimlerinin bağımsızlığını tanımasıyla jeopolitik riskler tırmanışa geçti. Bu durum kripto paraların değer kaybetmesine yol açtı. İşte detaylar…

Kripto paralarda büyük çöküş

Son haftalarda kripto para piyasalarında gözler Rusya ile Ukrayna arasındaki krizdeydi. Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri varlığını artırması olası bir işgal girişimi ihtimalini kuvvetlendirirken, Ukrayna ordusu ile Rusya yanlısı ayrılıkçıların çatışmaları bölgede krizin tırmanmasına neden oldu.

Haberin Devamı

Rusya’nın Ukrayna sınırındaki faaliyetlerine yönelik NATO ve ABD’den yapılan açıklamalar ise krizi küresel bir boyuta taşıdı. Geçtiğimiz gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya yanlısı ayrılıkçıların Donetsk ve Lugansk yönetimlerinin tanınacağını açıklaması hisse ve kripto para piyasalarında büyük yankı uyandırdı.

KRİPTO PARA PİYASALARI RUSYA ETKİSİYLE ÇAKILDI

Ukrayna krizindeki riskleri fiyatlayan kripto para piyasasında son günlerde kayıplar hızlanmıştı. Bitcoin geçtiğimiz hafta 44 bin dolar seviyelerinden yönünü aşağı çevirerek düşüşe geçmişti.

Putin’in Ukrayna’daki ayrılıkçıların yönetimini tanımasının ardından kripto paralarda satışlar derinleşti. Geçtiğimiz gün yüzde 3’ün üzerinde değer kaybeden Bitcoin’de düşüş bugün de sürüyor.

Haberin Devamı

Bitcoin, 36 bin 350 dolar seviyesine kadar gerileyerek şubat ayı başından beri en düşük seviyeye indi. Şubat ayında genel olarak primli seyreden Bitcoin son 1 hafta içerisinde kazançlarının tamamını sildi. Bitcoin şu dakikalarda 37 bin 500 doların üzerinde hareket ediyor.

Bitcoin’in ardından sermaye değeri bakımından en yüksek hacimli ikinci dijital varlık Ethereum bugün yüzde 2’nin üzerinde kayıp yaşadı. Ethereum, 2 bin 500 dolara kadar geriledikten sonra toparlanma kaydederek 2 bin 580 dolar seviyesi civarında işlem görüyor.

100 MİLYAR DOLAR BUHARLAŞTI

Kripto paraların toplam sermaye değeri geçtiğimiz gün 1.71 trilyon dolar seviyelerinde bulunurken, Bitcoin ve Ethereum öncülüğünde gerçekleşen sert düşüşün etkisiyle bugün 1.61 trilyon dolara kadar düştü. Bu gelişmeyle birlikte kripto para piyasasında 100 milyar dolar buhar oldu.

ABD BORSALARI DA KAYIPTA

Jeopolitik risklerin tırmanışa geçmesi yatırımcıları riskli varlıklardan uzak tutarken güvenli liman olarak görülen altına yönlendirdi. Bu gelişmeyle birlikte ABD hisse piyasalarında satışlar hızlandı. ABD’de Dow Jones endeksi yüzde 0.68 oranında düşüşle 34 bin 79 puan, S&P 500 endeksi yüzde 0.72 azalışla 4 bin 348 puan, teknoloji hisselerini içeren Nasdaq endeksi ise yüzde 1.23 oranında kayıpla 13 bin 548 puan seviyesinden kapandı.

Haberin Devamı

Özellikle son dönemde kripto para varlıklarda fiyatlama eğilimi geleneksel yatırım araçları ile benzerlik taşıyor. ABD borsaları ile kripto para birimleri arasında pozitif korelasyon dikkat çekiyor. Genel itibarıyla Nasdaq endeksi ile Bitcoin arasında doğru orantılı bir seyir gözleniyor.