Geri Dön
Finansal Okur Yazarlık Kur riskini yönetmenin yolu bu bilgilerden geçiyor!

Kur riskini yönetmenin yolu bu bilgilerden geçiyor!

Döviz kurlarındaki beklenmedik değişiklikler özellikle bu dönemde yatırımcıları ve şirketleri daha da zorluyor. Şirketlerin gelir ve giderlerindeki nakit akışını olumsuz etkileyen kur dalgalanmalarına karşı kur riskini yönetmenin yolunu size açıklıyoruz.

Kur riskini yönetmenin yolu bu bilgilerden geçiyor!

Şirketlerin bilançolarını etkileyen kur dalgalanmaları döviz geliri ve varlığı olmayan şirketlerin borç yüklerini daha da arttırıyor. Örneğin 100 bin dolar borcu olan bir şirketin borcu kurun artmasıyla sabit kalsa da; döviz geliri ve varlığı olmayan bir kurumun borcu bu dalgalanmalar nedeniyle Türk lirası bazında daha da artmış oluyor.

Haberin Devamı

Çözüm: VİOP

Özellikle bu dönemde kur riskinden korunmak için VİOP daha da öne çıkıyor. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası bünyesinde ürünler; kur dalgalanmalarına karşı kur riskini yönetme imkanı veriyor. VİOP; ihracat ve ithalatçılar için de risksiz bir borsa yönetim olanağı sunuyor. Vadeli işlem sözleşmelerini kapsayan VİOP ile şirketler nakit akışlarına uyumlu olarak hem döviz kuru hem de nakir akış riskini bertaraf etme yolunu seçebiliyor.