Geri Dön
Uzmanpara Küresel petrol talebi tahmini düşürüldü

Küresel petrol talebi tahmini düşürüldü

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), durgun endüstriyel faaliyetler ve ılıman kış sıcaklıklarının başta Avrupa olmak üzere dünyanın en büyük ekonomilerinden bazılarında gaz yağı tüketimini azaltması nedeniyle bu yıl petrol talebindeki artış tahminini düşürdü.

Küresel petrol talebi tahmini düşürüldü

IEA aylık raporunda, daha önce günde 1,2 milyon varil olan petrol talebi artışının şimdi günde 1,1 milyon varil olarak görüldüğü belirtildi. Toplam talebin hala günde ortalama 103.2 milyon varil olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Revizyon, OECD ülkelerindeki petrol talebinin bir önceki yıla göre günde 70,000 varil azalmasıyla ilk çeyrekte beklenenden daha düşük büyümeden kaynaklandı. Avrupa'da gaz yağı talebi bu çeyrekte günde 140,000 varil düşerken, kıtanın filosunda dizel araçların payının azalması da bu düşüşte etkili oldu.

IEA, "OECD'deki düşüş, hem ilk çeyrekte hem de 2024'te yıllık ortalama 1,2 milyon varil olan nispeten dirençli OECD dışı taleple tezat oluşturuyor ve küresel büyümeyi gelişmekte olan ekonomilere daha da bağımlı hale getiriyor" dedi.

Rapora göre Rusya'nın üretimi Nisan ayında 450 bin varil/gün azalarak 7,3 milyon varil/gün oldu. Elde ettiği gelir yüzde 6,5 düşüşle 17,2 milyar dolara geriledi.