Geri Dön
Terimler SözlüğüLeasing Nedir, Avantajları Nelerdir? Finansal Kiralama Neden Yapılır?

Leasing Nedir, Avantajları Nelerdir? Finansal Kiralama Neden Yapılır?

Yatırım amacıyla kullanılan sabit varlıkların belirli bir süreliğine kiralanmasına leasing adı verilir. Leasing 2005 yılından sonra dünya genelinde yaygınlaşmaya başlamış bir yöntemdir. Bu yöntem ile başta konut olmak üzere tüm sabit varlıklar minimum 4 yıl boyunca çok daha uygun fiyatlarla kiralanabilir. Leasingin avantajları nedir, finansal kiralama neden yapılır? Sizin için detaylı bir şekilde derledik.

Leasing Nedir, Avantajları Nelerdir? Finansal Kiralama Neden Yapılır?

Leasing ile en çok kiralanan gayrimenkullerin başında ofisler geliyor. Bunun dışında fabrika ve depo kiralayan firmaların sayısı da her geçen yıl artmaktadır. Finansal kiralama listesinde yer alan diğer taşınabilir mallar ve gayrimenkullerden bazıları şunlardır: Mağazalarda kullanılan çeşitli ekipmanlar, Kara, demiryolu ve hava ulaşım araçları ile jeneratörler.

Leasing Nedir?

Leasing, bir ticari gayrimenkulü ya da ulaşım araçlarını uzun süreli kiralama yöntemidir. Örneğin iş makinesini 4 yıllığına kiralayan şirket, 4 yıl boyunca kiraladığı tüm makinelerin üstünde hak sahibi olur.

Leasing süreci aracılık ve danışmanlık hizmeti veren firmalar aracılığıyla şeffaf ve hızlı bir şekilde tamamlanabilir. Yatırımcılar finansal kiralama yöntemiyle temin edecekleri ekipmanların ve araçların markalarına karar vermelidir. Bunun için öncesinde saha araştırması yapılmalı, en uygun fiyata kiralanabilecek ürünler arasından seçim yapılmalıdır.

Leasing yöntemi ile kiralanabilecek diğer gayrimenkuller ve taşınabilir eşyalar şu şekilde sıralanabilir: Ofis ekipmanları, motorlu yelkenler, inşaat ve tekstil makineleri, tıbbi cihazlar.

Leasing'in Avantajları Nelerdir?

1- Diğer tüm yatırımlarda minimum %8, maksimum oranında Katma Değer Vergisi alınmaktadır. Ancak Leasing'te, kiralama süresi kaç yıl olursa olsun yatırımcının ödeme gereken KDV, %1 oranındadır. Vergi oranlarının bu kadar düşmesi, yatırımların çok daha uygun fiyatlarla yapılmasının önünü açıyor.

2- Sözleşme masrafları ve kiralama bedelinin tamamını zamana yayarak ödemek mümkündür. Bu sayede ofis açmak ya da inşaat makinesi satın almak için yeterli sermayesi olmayan girişimciler hiç zorlanmadan istedikleri yatırımları gerçekleştirebilir.

3- Birçok sabit varlık ve taşınabilir eşya, sabit ücret seçeneğiyle yatırımcılara kiralanıyor. Örneğin bir tekstil makinesi 6 yıllığına kiralansa bile, yatırımcının ödediği kira bedeli aynı kalmaktadır. Birçok leasing sözleşmesinde sabit ücret garantisi bulunmaktadır.

4- Şirketler KDV hariç tüm vergilerden muaf tutulmaktadır.

5- Belirli bir süreliğine kiralanan yatırım araçlarının mülkiyet hakkını devralmak mümkündür.

6- Yatırımcılara kiralarını hem orta hem de uzun vadede ödeme imkanı sunulmaktadır. Bununla birlikte sözleşmeleri şirketin aylık nakit akışına göre yapmak da mümkündür. Bu tür sözleşmeler ile şirketlerin cirosunun düşük olduğu aylarda çok daha az kiralama ücreti alınmaktadır.

Finansal Kiralama Neden Yapılır?

Finansal kiralama yönteminin bu kadar kısa sürede dünya genelinde yaygınlaşmasının birçok nedeni var. Bunların başında KDV oranının diğer yatırım yöntemlerine göre çok daha düşük olması geliyor. Sermayesi depo açmak ya da bir otobüs satın almak için yeterli olmayan girişimciler leasing yöntemiyle yatırım ağlarını genişletebilmektedir.