DHA
4 ay kuyuda bekletip kilosu 100 liradan satıyorlar!
Antalya Elmalı'da üretilen yöreye özgü Söğle peynirinin yaklaşık 4 aylık kuyuda bekleme süreci tamamlandı. Derilere doldurularak konuldukları kuyulardan çıkarılan Söğle peyniri, kilosu 100 liradan satışa sunuluyor
1

Elmalı'ya bağlı Küçük ve Büyük Söğle mahallelerinde üretilen Söğle peyniri, Batı Akdeniz'in en yüksek noktalarından 3086 rakımlı Kızlar Sivrisi'nin eteklerinde otlayan keçilerin sütünden üretiliyor.
2

Söğle peyniri nasıl yapılıyor?
Keçi sütünün kaynatılıp mayalanarak üretildiği Söğle peyniri, haziran ayı ortalarında ortalama 70 kilo gelen derilere doldurularak kuyulara atılıyor.
3

Önce rende, sonra elle ufalanan Söğle peyniri keskiç denilen bir sopa ile derilere dolduruluyor.
4

Derilerin ağzı dikilip haziran ayı ortasında 10 metre derinliğinde, 2 metre genişliğinde 2250 rakımdaki antik dönemden kalan kuyulara atılıyor.
5

Bu kuyularda 4 ay kalan deriler, aşağı iple inen kişilerce iplerle bağlanarak yukarı çıkarılıyor. Özel tadı ve aroması olan peynirler daha sonra satışa sunuluyor.
6

'Tuzun dışında içinde hiçbir katkı maddesi yok'
Söğle peyniri yalnızca bölgede keçi sürüsü olan 15 çoban tarafından üretiliyor. Yılda sadece 100 deri Söğle peyniri üretilebiliyor. Her deride ortalama 70 kilo peynir oluyor. Yıllık ortalama üretim 7 ton civarında.
7

Kızlar Sivrisi'nin doruklarına yakın noktalarda doğal ortamda otlayan keçilerin sütünden üretildiği için farklı tadı ve aroması olan Söğle peyniri Söğle peyniri kilosu 100 liradan satışa sunuldu.
8
