Bal hangi kaşıkla tüketilmeli?
Bal hangi kaşıkla yenmeli? Eskiden beri bilinen tahta kaşıkla bal yeme yöntemi sağlıksız mı? Erciyes Üniversitesi'nde yapılan araştırmada krom, tahta, plastik ve çelik kaşık ile test yapıldı ve bal yemek için en doğru kaşık türü bulundu.
1

Erciyes Üniversitesinde (ERÜ) yapılan araştırmada balın ahşap kaşık ile yenmesinin doğru olup olmadığı ortaya kondu. Peki, balı hangi kaşıkla yemeliyiz?ERÜ Seyrani Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Silici önderliğinde yapılan çalışmada, ayçiçek, narenciye, kestane ve karışık çiçek balları, arı sütü ve polenler başta olmak üzere 45 farklı arı ürününde hangi kaşıkların kullanılması gerektiği araştırıldı.
2

Üniversite tarafından desteklenen proje kapsamında yapılan araştırmada bal kavanozlarına konulan kaşıkların değişimleri ve tepkileri incelendi. Çalışmayla ilgili Silici, arı ürünleri denildiği zaman akla ilk gelenin bal olduğunu ve balın kullanım şeklinin önemli olduğunu söyledi.
3

Bu projede tahta, porselen, plastik, krom ve çelik kaşık kullandık. Burada sadece bir kullanımlık değil de kullanım kaplarının içinde uzun süre bırakılabileceğini de göze alarak, cam kavanozlar içinde bal, polen, propolis ve bunların karışımlarının da bulunduğu ürünlerin içine bu kaşıkları koyduk. Yaklaşık 45 farklı ürün kullandık. Belirli zaman aralıklarıyla analizler yaptık."
4

Prof. Dr. Sibel Silici, tüm dünyada arı ürünlerinde mutlaka ahşap kaşık kullanılması gerektiği yönünde yanlış inanış bulunduğunu oysa ahşap kaşık kullanımının avantajlarının yanında dezavantajları da bulunduğunu dile getirdi. Araştırma kapsamında kaşıkların bir ay boyunca bal dolu kavanozlarda bekletildi.
5

Silici, "Tahta kaşık misellidir. Miselleri ne kadar yıkarsanız da mikroorganizmalar arasına kaçabilir ve sıkıntılı bir durum yaratılabilir. Plastiğin bisfenöl A gibi toksit maddeler içerebileceğini biliyoruz. Bunun da asitli gıdalarda ve sıcakla temasında sıkıntılı durumlar oluşturabileceğini biliyoruz" diyor.
6
