Bal kabaklı tarifler
Çocuklar için bal kabaklı enfes tariflere birlikte göz atalım.
1

Balkabaklı pancake -1 Yaş Ve Sonrası
Malzemeler1 çorba kaşığı tereyağı1 su bardağıtam buğday unu1 su bardağı süt1 vanilya çubuğu özü½ su bardağı haşlanmış balkabağı ezmesi1 yumurta½ çorba kaşığı dövülmüş fındık½ çay kaşığı toz zencefil1 paket kabartma tozuHazırlanışıBalkabakları buharda veya az suda yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 20 dakika haşlanır. Püre haline gelecek biçimde ezilir. Un, kabartma tozu, fındık, zencefil elenerek bir kabın içinde karıştırılır.Eritilmiş tereyağı, süt, balkabağı ezmesi ve vanilya özütü ayrı bir kapta iyice çırpılır. Bu karışıma yumurta eklenir. Sıvı homojen haline getirilmiş karışım azar azar unlu karışıma eklenir. Yanmaz bir tavada fındık kadar tereyağını eritilir. Bir kepçe karışımdan tavaya dökerek her iki yüzü pembeleşinceye kadar kısık ateşte pişirilir. Karışım bitinceye kadar aynı şekilde pişirmeye devam edilir. Şekil olarak güzel görünmesi için evde mevcutsa küçük boy bir tava kullanmanız önerilir.Not: Karışımın kek hamuru kıvamında olmasına özen gösterilmelidir. Dolayısıyla da krep ya da standart pancake hamurundan daha kıvamlı ve piştikten sonra biraz daha sert olacaktır. Daha çok kabaran ve yumuşak hamur arzu ederseniz kabartma tozu miktarını arttırın ya da tamamen beyaz un ile hazırlayarak pişirin.Arzu edilirse tarçın, fındık ve zencefil miktarı arttırılabilir.
2

Dr. Enver Mahir Gürcan’ın notu:
Balkabağı yüksek miktarlarda beta karoten içermektedir. Kemik gelişiminde önemli etkileri olan ve bağışıklık sistemini güçlendiren beta karoten doğal yoldan alabileceğiniz bir maddedir. Lif bakımından zengin olan balkabağı, kabızlığa yatkın çocukların, bağırsak hareketlerini hızlandırmak açısından oldukça faydalıdır.Vitamin kaybını önlemek için buharda pişirmenizi ve satın alırken mümkünse soyulmuş, doğranmış olmayanlarını tercih etmenizi öneririm. Lezzetli olduğundan, kahvaltınızı doğal olarak tatlandıracaktır.
3

Nohutlu bal kabağı çorbası - 9 Ay Ve Sonrası
Malzemeler300 gr. balkabağı½ su bardağı nohut½ pırasa2 çorba kaşığı sızma zeytinyağıHazırlanışıPırasa yıkanıp, soyulur ve ince doğranır. Tencereye bir kaşık sızma zeytinyağı koyulur ve pırasa ilave edilerek orta ateşte pırasalar şeffaflaşana kadar pişirilir.Bir gece önceden suda bekletilmiş nohut yıkanır ve haşlanır. Daha sonra kabukları soyulur. Soyulmuş ve yıkanmış balkabakları küpküp doğranır. Nohut, balkabağı ve 4 – 5 su bardağı su pişirilmiş olan pırasaya ilave edilir. İyice piştiğinde ocaktan alınır içerisine 2 kaşık sızma zeytinyağı ilave edilir ve rondodan geçirilir.NOT: Büyük yaş grubundaki çocuklar için, çorbanın içine tane nohut da koyulabilir.
4

Dr. Enver Mahir Gürcan’ın notu:
Kalori değeri yüksek olan nohut, A, C, E, K ve B grubu vitaminleri ile fosfor, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum minerallerini içerir. Karbonhidrat açısından zengindir ve ayrıca baklagiller arasında en çok proteini nohut içerir. Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi en kısa sürede sağlayabilen baklagillerdendir. Hava değişimlerinde yakalandığınız grip ve soğuk algınlığını atlatmanıza yardımcı olur. Ayrıca çocuklar genellikle nohutu sever. Kış aylarının en çok yenen yemek malzemesi olan nohutun faydalarından en önemlisi hastalıklara karşı direnci artırmasıdır. Tarifte olduğu gibi, çocuk yemeklerinde nohutun kabuklarını soymanız,gıdanın hazmedilmesini kolaylaştırır ve gaz problemini azaltır.
5

Balkabaklı irmikli tart - 1 Yaş ve Sonrası
Malzemeler2 parça bal kabağı2 adet elma4 tatlı kaşığı bal1 adet küçük çubuk tarçın1/2 çay bardağı irmikTabanı İçin1 adet yumurta3 tatlı kaşığı bal1/4 çay bardağı zeytinyağı1 su bardağı tam buğday unu1 tatlı kaşığı soğuk suHazırlanışıBal kabağı, elma ve çubuk tarçın tencerede 2 litre su içinde yumuşayana kadar pişirilir. Blenderde püre haline getirilir. İrmik ilave edilip yoğun kıvam haline gelene kadar pişirilir ve ocaktan indirilirken içine bal ilave edilir. Ardından soğumaya bırakılır. Tart hamuru için yumurta ve bal karıştırılır. Zeytinyağı ve un yavaş yavaş ilave edilir. Son olarak da soğuk su ilave edilip yoğurulduktan sonra 30 dakika buzdolabında dinlendirilir. Dolaptan çıkarılarak açılan hamur küçük tart kalıplarına veya tek büyük bir tart kalıbına ( tabanı yağlanmış veya pişirme kâğıdı konmuş) yerleştirilir ve çatal yardımı ile üzerine delikler açılır.170 C ısıtılmış fırında 10 dakika pişirilir. Kalıplardan çıkan tartların üzerine irmikli karışım koyularak cevizle süslenir.
6
