Bu yiyecekleri yeniden ısıtırken iki kez düşüneceksiniz! İşte yeniden ısıtmamanız gereken o yiyecekler
Farkında olmadan birçok insan israf olmaması için bir önceki günden kalan yemekleri veya besinleri yeniden ısıtmayı tercih ediyor. Ancak birçok yiyecek, tekrar ısıtıldığında toksin yaymaktadır. Bu durum ciddi sağlık problemlerine bile yol açabiliyor. Peki, yiyecekleri tekrar ısıtmak ne kadar doğrudur? İşte yeniden ısıtırken iki kez düşünmeniz gereken o yiyecekler...
1

Tavuk
Tavuk, en çok tartışılan lezzetlerden biri. Çabuk bozulmayan ve ısıltığın da tadını korur. Ancak tavuğu ya taze ya da soğuk tüketmelisiniz.
2

Eğer tavuğu tekrar ısıtırsanız, protein kompozisyonunun değişmesine neden olur. Böylece ortaya düzgün sindirilememesi gibi bir durum çıkar. Tavuğu hazırladıktan hemen sonra yemezseniz, düşük ısı olmak şartıyla tekrar ısıtabilirsiniz. Ancak yine de dikkatli olmalısınız.
3

Patates
Patates buzdolabında birkaç gün kadar muhafaza edilebilir ancak tekrar ısıtmamalısınız. Özellikle patates kızartmasını yeniden ısıtmaktan uzak durun. Çünkü tadı bozulabilir ve içeriği tamamen değişebilir, hatta zehirli bir hale gelebilir.
4

Eğer bir önceki günden kalan haşlanmış patatesiniz varsa, püre haline getirebilir veya soğuk salatalarda kullanabilirsiniz.
5

Ispanak
Demir açısından çok zengin bir sebze olan ıspanağı tekrar ısıtmaktan kaçınmalısınız. Çünkü içerisinde yüksek miktarda nitrat bulunmaktadır.
6

Nitrat yüksek ısıya maruz kaldığında nitrite dönüşür. Nitrit ise sağlığımız açısından oldukça zararlı ve tehlikelidir. Bu nedenle ıspanağı mutlaka taze tüketmeye özen gösterin.
7

Mantar
Yeniden ısıtırken dikkatli olmanız gereken yiyeceklerden biri de mantar. Mantarı en doğru tüketmenin yolu, henüz besin değerleri içindeyken taze olarak hazırlayıp yemektir.
8

Eğer bir önceki günden mantarınız kaldıysa, ısıtmak yerine soğuk tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır. Mantarı tekrar ısıtırsanız, içinde besin değerlerinin değişmesine neden olursunuz. Bu da karın ağrısı ve şişkinliğe sebep olur.
9

Yumurta
Yumurta, yeniden ısıtılan yiyecekler arasında çok nadir bulunur. Ancak yumurtayı tekrar ısıtmayı düşünüyorsanız bunun tehlikeli olacağını unutmayın.
10

Kereviz
Kerevizde de tekrar ısıtıldığında nitrite dönüşen nitrat bulunmaktadır. Ispanak ve pancar gibi vücuduna ciddi derecede zarar verebilir.
11

Eğer çorbanızın içinde kereviz taneleri bulunuyorsa, yeniden ısıtırken kerevizi çıkartabilirsiniz. Kerevizi kanserojen bir yiyeceğe dönüştürmemek için sakın yeniden ısıtmayın.
12

Pancar
Pancar da ıspanak ve kereviz gibi yeniden ısıtıldığında nitrite dönüştüğü bilinen nitrat içerir. Bu nedenle ciddi sağlık problemleri getireceği için pancarı yeniden ısıtmamalısınız.
13

Pancarı sağlıklı bir şekilde tüketmek istiyorsanız salatalarınıza ekleyebilir veya smoothie yapımında kullanabilirsiniz.
14

Çünkü yüksek ısı ile teması durumunda içeriğinin toksik maddelere dönüşme ihtimali vardır.
15

Yiyecekleri yeniden sağlıklı bir şekilde nasıl ısıtabiliriz?
Bahsettiğimiz yiyecekler dışında kalan yemeklerinizi güvenli bir şekilde nasıl ısıtacağınızı bilmiyorsanız, sizin için birkaç püf noktası paylaştık.
16

Yeniden ısıtma işlemini hızlıca yapmalısınız. Isı ayarı 65 dereceyi geçmemeli ve yiyeceğin ortasına denk gelmelidir. Özellikle yiyeceğiniz miktar kadar ısıtmaya özen gösterin.
17

Çapraz bulaşmaya dikkat edin! Pişirilmiş gıdalar ile çiğ olanların temasından kaçının.
18

Tüm yiyecekler aynı şekilde ısınmayabilir. Birçok çeşitte yiyecek ısıtıyorsanız, bir çeşidini sarmayı deneyebilirsiniz. Böylelikle o da eşit olarak ısınmış olacaktır.
19
