Evdeyken yiyecek israfı nasıl önlenir?
Ülkemizde neredeyse her yıl üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25 ila 40'ı arasında değişen miktarlarda israfı söz konusu. Çoğu zamanımızı evde geçirdiğimiz bu dönemde yiyeceklerde israf daha da fazla artmaya başladı. Peki, evdeyken yiyecek israfı nasıl önlenir? Yiyecekleri çöpe atmak yerine paylaştığımız önerilerle yiyecek israfının önüne geçebilirsiniz.
1

İhtiyacınız kadar alışveriş listesi yapın
İsrafı önleyecek ilk adımlardan biri market alışverişi. Markete gitmeden önce mutlaka buzdolabınızdaki malzemeleri gözden geçirin. Haftalık yemek planınızıyapıp, ihtiyacınız kadar gıda alışverişi yapın. İhtiyacınız olmayan tüm gıda kullanılmadığı durumda çürüyecek ve çöpe gidecektir. Gıda alışverişi sırasında paketlenmiş sebze ve meyvelerden uzak durun. Bu tarz ürünleri satın almak kısa vadede sizin için daha hesaplı olsa da ziyan olan yemek yüzünden israfa dönüşüyor. Mutlakaalışveriş listenize sadık kalın.
Kaçırılmayacak indirim fırsatlarından yararlanmak için tıklayın
2

Açken alışverişe çıkmayın
Açken alışverişe çıkmak, o an canınız ne istiyorsa sonradan gereksiz olacak tüm gıdaları farkında olmadan satın almanıza neden olur. Özellikle marketlerde yapılan kampanyalara aldanmaktan kaçının. Bu yüzden mutlaka alışverişe çıkmadan öncekarnınız tok olsun.
3

Son kullanma tarihi bazı gıdalarda geçersiz
Gıda alışverişi sırasında son kullanma tarihi büyük önem taşısa da bu durum bazı gıdalar için geçerli olmuyor. Birçok yiyeceği son kullanma tarihinden sonra da tüketebilirsiniz. Ürünün üzerindeki son kullanma tarifi, ürünün en iyi olduğu zamanı gösteren ve geneldeüreticinin tayin ettiği tarihtir. Aralarında istisnalar olabilir.
4

Buzdolabınızın derecesini kontrol edin
Çoğunlukla tüm besinleri sakladığımız yer buzdolabı oluyor. Ancak burada dikkat etmeniz gereken durumlardan biri de buzdolabı ısısını sık sık kontrol etmeniz. Besinlerin uzun süre taze kalabilmesi için, buzdolabınızın sıcaklığı genelde 1-5 arasında olmalı.
5

Buzdolabınızı düzenleyin
Alışveriş yaptıktan sonra buzdolabınızda uzun süre bekleyen gıdaları ön tarafa alın ve öncelikleri onlara verin. Böylece dolabın arka tarafında kalan, gözünüzden kaçan yiyeceklerin bozulmasını engelleyebilirsiniz.
6

Kilerde ya da buzdolabında yiyecekleri tüketmeden yenilerini almayın
Buzdolabınızda ya da kilerde uzun süredir bekleyen yiyecekleriniz varsa aynısını veya yenisini almak yerine mutlaka önce onları tüketin. Yukarıdaki maddede de dediğimiz gibi yeni alışveriş yaptıysanız eskidendolapta olanları mutlaka ön tarafa alın. Hatta ayrı bir rafıhemen tüketmeniz gereken yiyeceklerle doldurabilirsiniz.
7

Gıdaları doğru muhafaza edin
Bir diğer önemli nokta ise aldığınız her gıdayı doğru muhafaza etmek. Kuruyemiş, baharat gibi yiyecekleri vakumlu kavanozlarda saklayın. Taze meyve ve sebzeyi buzdolabının en soğuk rafına koyabilirsiniz. Eğer artarsa bunlardan konserve yapabilirsiniz. Örneğin; turşu, salça ve reçel gibi...
8

Dondurun
Eğer satın aldığınız şeyin sadece bir kısmını kullanacaksanız, geri kalanı dondurun. Böylece zamanı geldiğinde, dolaptan daha taze çıkarabilirsiniz. Önceden haşlayarak donduracağınız sebzeler de, yemek pişirmek için yorgun olduğunuz günler için pratik bir yöntem sunabilir.
9

Küçük porsiyonlarda servis yapın
Yemeğinizi küçük porsiyonlar halinde servis ederek tabağınızda kalmasına engel olun. Bu durum önceden ne kadar yiyeceğinizi kestiremediğinizde, yemeğin tabağınızda kalmasına engel olur. Ayrıca ne kadar yiyeceğinizi de kontrol edebilir ve formunuzu da koruyabilirsiniz.
10
