Muz kararması nasıl önlenir? Kararan muzlar için sağlıklı tatlı tarifi
Muz, çabucak olgunlaşan ve tadını kaybedebilen bir meyvedir. Henüz olgunlaşmamışken toplanan muzlar zamanla yeşilden sarı renge döner. Eve alıp getirdiğinizde ise oda sıcaklığında saklamanız gerekir ancak yine de uzun dayanmaz ve kahverengi bir renk almaya başlar.Peki, muz kararması nasıl önlenir? Kararan muzu tatlılarda nasıl kullanabilirsiniz? İşte hem muz kararmasını önleyecek püf noktalar hem de kararan muzlar için sağlıklı tatlı tarifini sizin için paylaştık.
1

Muzu taze yemek istiyor ve erkenden kararmasından yakınıyorsanız sizin için muzun dayanma süresini artıracak püf noktalar paylaştık. Özellikle sarı renkte satın alınan muzlar, buzdolabına konulduktan kısa bir süre sonra renk değiştirmeye başlıyor. Kararan muzun tadı yumuşadığından şeker oranı artıyor ve tatlı kalitesi de düşebiliyor. Ancak kararan muzlarınız için de sakın üzülmeyin! Onlarla yapabileceğiniz harika bir tatlı tarifi paylaştık.
2

Muz kararması nasıl engellenir?
Muz satın alırken eğer daha kalıcı olmasını istiyorsanız yeşil yani ham halini tercih edin. Sarı renkten ise yeşil renk daha uzun süre saklamanızda yardımcı olacaktır.
3

Muz nasıl muhafaza edilir?
Muzları tüketene kadar oda sıcaklığında saklayınız. Kapalı bir yere veya çanta içine koymayınız. Kapalı yerde muhafaza etmeniz, muzların olgunlaşması için hızlı bir süreç olacaktır.
4

Buzlukta saklayın
Muzları buzlukta saklayarak daha fresh kalmalarını sağlayabilirsiniz. Özellikle uzun ömürlü saklamak için ideal bir yöntemdir. Bu noktada muzlar çözünür çözünmez tüketilmelidir. Çözünmüş bir muzu yeniden buzluğa koymanız tadını deforme edecektir. Bu yüzden mutlaka bir kereliğine yapacağınız bir işlem olarak görün ve yiyeceğiniz kadarının çözünmesine izin verin.
5

Muzun sapını folyo ya da streç ile sarın
Muzun sapını alüminyum folyo ile sarın. Böylelikle muzların kararmadığını göreceksiniz. Folyo yeine streç film de geçirebilirsiniz.
6

Kararan muzla banana bread (Muzlu ekmek) yapın!
Malzemeler; 2 büyük boy iyice olgun muz (istenilen kıvamın ve tadın yakalanabilmesi için muzların iyice olgun olması önemlidir, muzlarınız küçük boy ise 2,5/3 adet kullanabilirsiniz), 2 yumurta, yarım su bardağı hindistan cevizi yağı, çeyrek su bardağı süt veya yoğurt, 2 bardaktan bir parmak daha az beyaz un, 1 çay kaşığı vanilya özütü veya 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu, yarım çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı tarçın, yarım su bardağı bal (isteğe göre esmer şeker de eklenebilir), yarım su bardağı ceviz yarım su bardağı bitter çikolata parçacığı.(1 paket bitter çikolata yeterli olacaktır.)
7

Muzlu ekmek nasıl yapılır?
Muzları ezin, içerisine hindistan cevizi yağını, vanilya özütünü, sütü ya da yoğurdu, balı ekleyip karıştırın.Diğer tarafta kuru malzemeleri (un, tuz, toz vanilya kullanıyorsanız vanilya, tarçın) karıştırın.Geniş bir kapta çırpıcıyla yumurtaları çırpın, içerisine sıvı malzemeleri katıp çırpmaya devam edin, iyice karıştığından emin olduktan sonra 3 seferde unlu karışımı ilave edin ve karıştırın.
8
