Pestisit oranı yüksek gıdalar açıklandı
Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi'nde yapılan araştırman sonuçlarını paylaşan uzmanlar, sürekli olarak tükettiğimiz yiyeceklerde pestisist oranının çok yüksek olduğunu belirterek o yiyeceklerin bir bir isimlerini açıkladı.
1

İki yıl önce internet üzerinden başlatılan ‘Zehirli sebze ve meyve istemiyoruz’ kampanyası, 48 bin 827 imzaya ulaştı. Kampanya orgazatörlerinden tarım uzmanı Prof. Dr. Tayfun Özkaya, tarımsal ilaçlarının halk sağlığını olumsuz etkilediğini, hastalıklara yol açtığını, bu nedenle hallerde kalıntı analiz laboratuarları kurulması ve belediyelere ceza yetkisi verilmesini istediklerini söyledi.İmza ve önerilerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri başta olmak üzere büyükşehir belediyelerine ileteceklerini belirten Özkaya, bu konuda yapılmış araştırmaların tehlike sinyalleri verdiğini söyledi.
2

Yapılan araştırmalar sonucunda semt pazarlarından tesadüfî olarak toplanan ve en çok tüketilen domates, biber, hıyar, kabak, patlıcan, portakal ve çilek gibi sebze ve meyveler laboratuarda yapılan pestisit (tarımsal ilaç) analizinde maksimum kalıntı limitlerini aşan gıdaların oranının yüzde 25 çıktığını söyledi.Kansere bile neden olabilir
3

Prof. Dr. Özkaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ise yaptığı denetim çalışmalarında yasal limitleri aşan pestisit kalıntılı gıda maddelerinin yüzde 1-2 oranında olduğunu açıkladığına dikkat çekti.Bu açıklamanın doğru olmadığını ve ortada halk sağlığı açısından ciddi bir sorun olduğunu düşündüklerini belirten Özkaya, “Bu limitleri (pestisit düzeylerini) aşan gıdalar resmi kuruluşlarca da insan sağlığına zararlı yani tüketilemez kabul edilmektedir.
4

Üstelik hormonal sistem bozucu olarak nitelenen bazı pestisitler yasal limitlerin altında olsa bile sağlığa zarar verebilmektedir. Gıdalarımızın içindeki bu zehirlerin çok çeşitli sağlık etkileri bulunmaktadır. Bu etkilerin başında farklı organ ve doku kanserleri yer alır.
5
