Pilavı sağlıklı pişirme yöntemleri
Pilavı pişirirken bir takım püf noktalara dikkat etmek gerekiyor aksi taktirde pişirdiğiniz pilav sizi zehirleyebilir ve içerisindeki arsenik ortaya çıkabilir. İşte pilavı sağlıklı bir şekilde pişirmenin yolları…
1

Bilim insanları, pilavı pişirme yöntemine karşı uyarıyor. Klasik olarak pirincin üzerine kaynar su döküp çektirme yöntemiyle yapılan pilavın zehirlediği ortaya çıktı.
2

Yapılan deneylere göre klasik pilav pişirme yöntemi (kaynar suyun içinde pirincin suyu çekmesini beklemek) pirincin yetiştirilmesi esnasında maruz kaldığı endüstriyel toksinler ve kullanılan tarım ilaçları sonucu oluşan arseniği ortaya çıkarıyor. Bu şekilde pirişilen pilavın da kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi hastalıklara neden oluyor.Pirinci suda bekletmektedebn sakın pişirmeyin!
3

Bugüne kadar pirinç pişirildiğinde arsenik izlerinin atıldığına inanılıyordu. Ancak son araştırmalar bu inancı çürüttü. Pirincin arsenikten arınması için pişirilmeden önceki gece suda bırakılması gerekiyor.Belfast Queens Üniversitesi biyoloji profesörü Andy Meharg, arsenik seviyelerini değiştirip değiştirmediğini göstermek için yayınlanan “Trust Me, I’m a Doctor” programında pilav pişirmenin üç yolunu test etti.
4

Birinci yöntemde, Professor Meharg, 1 ölçü pirinci 2 ölçü kaynar suda, kısık ateşte, pirinç suyunu çekene kadar pişirdi ki bu pilav pişirmek için en çok kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde pirinçteki arseniğin çoğu suya geçti.
5

İkinci yöntemde ise beş ölçü suya bir ölçü pirinç kullandı ve pirincin pişmesinin ardından fazla suyu süzdü. Bu yöntemde arsenik seviyesi yaklaşık yarı yarıya azaldı.
6

3. yöntemde ise pirinci bir gece suda bekletti, suyunu süzdü ve pilavı öyle yaptı. Bu yöntemde arsenik seviyesi % 80 oranında azaldı.
7
