Sebzeleri haşlarken bu hataları sakın yapmayın! Doğru haşlamanın püf noktaları
Sebzeleri haşlarken farkında olmadan vitamin ve besin değerlerini kaybettirecek birçok hata yapılıyor. Yanlış haşlama yöntemleri de bunlardan biri. Peki, sebzeleri haşlarken nelere dikkat etmelisiniz?
1

Yeşil sebzeleri haşladıktan sonra buzlu suda bekletmemek
Sebzeleri gereğinden fazla haşladığınız zaman rengini kaybedebilirler. Bunu engellemenin yolu ise şoklama yöntemidir. Haşladığınız sebzeleri süzerek hızlıca buzlu su dolu bir kaba aktarın. Sebzeleri 1-2 dakikadan fazla bekletmeyin yoksa çok emip dokusunu ve tadını kaybederler.
2

Yüksek ateşte haşlamak
Herkesin yaptığı diğer hatalardan biri de yüksek ateşte haşlama işlemi. Yine rengini ve formunu kaybetmemesi için bu etkenden uzak durmalısınız. Bunun yerine sebzelerini kısık ateşte haşlayın, yoksa sebzeleriniz suyun içinde dağılacaktır.
3

Haşlarken sık sık karıştırmak
Sebzeleri haşlarken sürekli karıştırmak çok fazla yumuşamalarına neden olacaktır. Yüksek ateşte haşladığınız gibi formlarını kaybedeceklerdir.
4

Çok uzun süre haşlamak
Sebzeleri çok uzun süre haşlamak vitamin değerlerini kaybetmesine neden olur. Ancak bu sebzeden sebzeye değişmektedir. Örneğin; brokolileri maksimum 2-3 dakika haşlamanız yeterli olacaktır. Diğer yeşil sebzeler için yaklaşık 5 dakika haşlayabilirsiniz. Havuç, patates gibi sebzelerde bu süre 10 dakikayı bulabilir.
5

Suyuna karbonat eklememek
Sebze suyuna atacağınız bir miktar karbonat renklerini kabetmemelerini sağlayacaktır. Toz şeker ve limon suyu da aynı işlemi görecektir.
6

Tencereyi ağzına kadar doldurmak
Sebzeleri haşlarken en sık yapılan hatalardan biri de tencereyi ağzına kadar doldurmak... Tencereyi ağzına kadar çok fazla sebzeyle doldurursanız kaynama sıcaklığına ulaşması zaman alacaktır ve bu da sebzelerin vitaminlerini kaybetmesine sebep olur. Bu bakımdan sebzeleri mutlaka parça parça haşlamayı ihmal etmeyin.
7

Tencerenin kapağını kapatmamak
Haşlama işlemi sırasında tencerenin kapağını açık tutmazsanız, oluşacak ısı ve su buharı sebzeleri yumuşatacaktır. Bu da renklerin solmasına ve formlarının bozulmasına neden olur. Bu yüzden mutlaka sebzeleri haşlarken kapağın açık olmasına dikkat edin.
8

Beyaz renkli sebzeleri haşlarken buna dikkat edin!
Kereviz, karnabahar gibi beyaz renkli sebzeleri haşlarken çok dikkatli olmalısınız. Bu sebzeler eğer suyun üzerine çıkarsa rengini hemen kaybedecektir. Bu yüzden haşlarken mutlaka sebzelerin suyun üzerinde kalmasına dikkat edin.
9
