Sivas'ın yöresel lezzeti: Tonus köfte
Sivas'ın yöresel lezzetleri arasında yer alan ve Altınyayla ilçesinde özel hazırlanan "Tonus köfte" tadanların damağında unutulmaz lezzet bırakıyor.
2
![Sivasın yöresel lezzeti: Tonus köfte](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/613b46cb86b24539084007c6.jpg)
Eti ve baharatı özel olan, imece usulü hazırlanan köfte, sindirimi kolay olmasından dolayı düğünlerde, misafir ağırlamasında ve özelliklede ramazanda baş yemek olarak sofralardaki yerini alıyor.
3
![Sivasın yöresel lezzeti: Tonus köfte](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/613b46ca86b24508409a5cce.jpg)
Açıklamada görüşlerine yer verilen Altınyayla Kadın Kooperatifi çalışanı Zeynep Yerlikaya, Tonus köftesinin ilçenin en önemli lezzetleri arasında yer aldığını belirtti.Â
4
![Sivasın yöresel lezzeti: Tonus köfte](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/613b46ca86b24508409a5cca.jpg)
Damakların tatlandıran lezzetin et ve bulgur kullanılarak hazırlandığını anlatan Yerlikaya, "Çok meşhurdur, düğünlerimizde olmazsa olmaz lezzetlerimizdendir. Yapım aşamasında 1 kilo ete bir kilo bulgur koyarız. Daha sonra baharatlarını sırasıyla koyarız, soğanını doğrarız. Sonra yoğurma aşamasına geçilir." ifadesini kullandı.
5
![Sivasın yöresel lezzeti: Tonus köfte](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/613b46cb86b24539084007c8.jpg)
Köftenin yapım aşamasının zor ve zahmetli olduğunu belirten Yerlikaya şunları kaydetti: "Yoğurma aşamasını yaptıktan sonra ununu koyarız ve yumurtasını kırarız. Biraz daha yoğrulduktan sonra sıkma aşamasına geçilir. Küçük küçük toplar halinde sıktıktan sonra içini çanak halinde açarız.
6
![Sivasın yöresel lezzeti: Tonus köfte](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/613b46ca86b24539084007c4.jpg)