Tirşik otunun bilinmeyen faydaları
Akdeniz bölgesine özgü olan tirşik otunun genellikle çorbası tüketilir. Peki, doğada kendiliğinden yetişen bu otun çorbasını içerken sağlığınıza da olağanüstü faydalar sağladığını biliyor muydunuz?
1

Halk arasında “Andırın Doktoru” olarak bilinen tirşik otu akdeniz yöresinde kendiliğinden yetişen bir ot türüdür. Bu ot genellikle çorba yapılarak tüketilmektedir. Akdeniz yöresinin andırın bölgesinde yılan pancarı, zehirli pancar ve yılan yastığı olarak adlandırılan bu bitki geçtiğimiz yıllarda üniversite tarafından yapılan araştırma ile uluslararası bilimsel bir dergi olan Asian Journal Of Chemistry'de yayınlandı
2

Tirşik bitkisi isimleri bölgelere göre değişiklik gösterse de genellikle, yaban pancarı, ayıkulağı, yılan otu, kabargan, yılanyastığı, Nivik olarak bilinir.Yapılan araştırmalar sonucunda bu bitkinin çorbasının yılda 7 defa tüketilmesi tavsiye ediliyor.
3

Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Dayısoylu tarafından yapılan ve 2 yıl süren araştırmaya göre, zehirli bitki şifaya dönüşüyor, faydaları ise şu şekilde;
4

Tirşik çorbası yapılırken bir gün öncesinden fermantasyona uğratılması gerekiyor. Yani bir gün bekletiliyor. Oldukça küçük parçalara ayrılıyor sonra pişiriliyor. Bu şekilde bitkinin zehirli etkeni gideriliyor. Bu çorba bölgede "Andırın doktoru" olarak ta nam salmıştır. Bazı iltihabi ve böbrek hastalıklarına iyi geldiği yönünde bilgiler mevcuttur."
5

Dayısoylu, “antioksidan özelliğe sahip bitkilerin tümör oluşumunu engellediği yönünde bilgilerin bulunduğunu bunun yanında vücuttaki metabolizmayı hızlandırdığı için Tirşik çorbasını herkese önerdiklerini” kaydetti.- Tirşik çorbası birçok hastalığa şifadır. İştah açma özelliğine sahiptir.Romatizmal, şeker ve gut hastalığı olanlar bu çorbayı tercih etmelidir
6

- Tirşik bitkisi aç karnına tüketildiğinde bağırsak parazitlerini düşürür ve gastrite çok iyi gelir
7

- İdrar söktürücü olmak ile beraber idrar enfeksiyonlarına karşı da etkilidir.Kansızlığa karşı da çok faydalı bir bitki olan Tirşik, ateş düşürücü özelliğe sahiptir. Yaraların hızla iyileşmesini ve kısa zamanda kapanmasını sağlar.
8
