Van mutfağının en sevilen ve merak edilen 16 yöresel lezzeti - Van'da ne yenir?
Van, Doğu Anadolu bölgesinde yer alan tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra mutfak kültürü de oldukça zengin bir şehirdir. Kökleşmiş yemekleri ve yöresel tatlıları açısından Van mutfağı birçok lezzetiyle tescillenmiştir. Başlıca geçim kaynağı hayvancılık olan Van yöresinde genellikle et yemekleri yapılır. Peki, Van'ın en meşhur yöresel lezzetleri nelerdir? Van'da ne yenir? İşte Van mutfağının en çok merak edilen 16 yöresel lezzeti... PEMBENAR ÖZEL
2

Çiriş pilavı
Çiriş otu ile hazırlanan çiriş pilavı, Van'ın yöresel pilavı olarak bilinir. İçerisinde çiriş haricinde, nohut, karabiber ve tuz bulunur. Çiriş pilavı ayrıca çok faydalı bir yemektir. Çiriş otunun son derece besin değeri ve vitamin değeri yüksektir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, basur tedavisinde kullanılır.
3

Ayva yemeği
Van'ın en ilginç yemeklerinden biri de ayva yemeğidir. Ayva yemeği et ile meyvenin buluştuğu, bayram ya da özel günlerde misafirlere ikram edilen, yapılışı oldukça zahmetli bir yemektir. Ancak lezzeti kusursuzdur.
4

Acem köftesi
Van mutfağına özgü en değişik lezzetlerden biri olan acem köftesini mutlaka denemelisiniz. Görüntüsü sulu köfteyi andırsa da içeriği çok farklıdır. Köftesi bulgur, pirinç ve kıymadan hazırlanır. İç bölümü ise haşlanmış yumurta kaplanır.
5

Sengeser yemeği
Sengeser yemeği Van'ın hiçbir yerde bulamayacağınız en yöresel yemeğidir. Senseger yemeğinin ana bileşenleri soğan ve mercimektir. Bu yemeği en lezzetli yapan püf nokta ise soğanların çok ince bir şekilde doğranmasıdır.
6

Ispanaklı borani
Ispanaklı borani Doğu Anadolu yörelerinde görmüş olduğunuz lezzetlerden daha farklı hazırlanır. Ispanak, sarımsaklı yoğurt, soğan ve zeytinyağının bir arada olduğu bu lezzet genellikle yazın yapılır. Üzerine ise son olarak Van usulü salçalı sos dökülerek servis edilir.
7

Otlu peynir
Van denilince akla gelen ilk lezzetlerden biri otlu peynirdir. Van'da otlu peynir, çocuğundan yaşlısına kadar herkes tarafından tüketilir. Bu da Van'ın otlu peyniri ile anılmasına neden olmuştur.
8

Tandırda Van balığı
Van'ın en önemli yöresel lezzetleri arasında tandırda Van balığı bulunuyor. Balık sevmeyenler bile bu balığı severek yiyor. Bu balığın gerçek ismi ince kefaline olarak bilinir. Bu yüzden ilk bakışta Van balığı ismi size farklı gelebilir. Ancak yöre halkı Van balığı olarak isim vermiştir. Bunun en büyük nedeni ise Van Gölü'nde tatlı su balığı olarak avlanmasıdır.
9

Kavut
Kavut, özel kavurga unu, bal, pekmez ve doğal tereyağı ile hazırlanır. Van kahvaltısının vazgeçilmezi olarak bilinir. Bu ilginç lezzeti serpme Van kahvaltısı sipariş ederek tadabilirsiniz.
10

Keledoş
Van mutfağının bir diğer yöresel lezzeti ise keledoş. Bu yemeğin tarihi 1800 yıl öncesine dayanıyor. Birçok kişi coğrafi işaret tescilli keledoşu yemek için Van’a gidiyor. Ana malzemesinde kuşbaşı kuzu eti, yeşil mercimek, nohut ve buğday bulunuyor. Üzerine ise baharattan hazırlanmış sos ilave ediliyor.
11

Murtuğa
Van kahvaltısında bulunan murtuğa bir omlettir. Kahvaltı dışında yöre halkı akşam yemeklerinde de bu lezzeti evlerinde pişiriyor. Bu lezzeti bildiğimiz bir omletten ayıran özellik ise doğal tereyağı kullanılması ve pişirirken içerisine un katılmasıdır.
12

Helise yemeği
Helise yemeği tavuk ve buğdaydan hazırlanır. Tam adı keşkek olmasa da yapılış şeklinden dolayı benzerlik taşıyabilir.
13

Virik çorbası
Van mutfağına ait birçok çorba çeşidi bulunur ama en bilineni virik çorbasıdır. Özellikle kış aylarında yöre halkı bu çorbayı tüketir. İçinde birden çok bakliyat bulunur ve protein deposudur. Özellikle sağlıklı beslenmek ya da diyet yapmak isteyenler virik çorbasını rahatlıkla tüketebilir.
14

Çatal tatlısı
Van mutfağının tatlıları da meşhurdur. Özellikle çatal tatlısı ramazan ayında ya da özel günlerde yapılan şerbetli bir tatlıdır. Ancak çatal tatlısını diğer tatlı türlerinden ayıran bir hikayesi vardır. Eski zamanlarda Van’da yeni tanışan insanlar birbirlerine ilk gittiklerinde çatal tatlısından yapıp götürürlerdi. Bunun nedeni, çatal tatlısı hazırlanırken, yufka çatal yardımıyla birbirine dolanır. Böylece ilk tanıştığınız kişiyle muhabbetiniz ve dostluğunuz çatal tatlısı gibi birbirine dolansın istenir.
15

Eğdek tatlısı
Van'ın bir diğer yöresel tatlısı ise eğdek tatlısıdır ve bol şerbetli olarak hazırlanır. Yapımı çok kolaydır ve genellikle Vanlı annelerin öğle çaylarında hazırladıkları bir tatlı çeşididir.
16
