Yediğimiz gıdaların bayat olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Ne yediğimizi bilmek, satın aldığımız yiyeceklerin ne derece sağlıklı olduğunu bilmek tabii ki bizimde hakkımız? Peki, yediğimiz gıdaların bayat olup olmadığını nasıl anlarım diye soruyorsanız size açıklayalım.
1

Süzme peynir
Peynirlerde yapılan sahtekârlıkları az çok biliyorsunuzdur. Süzme peynirlerde yapılan sahtekârlıklardan birisi de içerisine nişasta ve katkı maddesi eklemek. Peki, bunu anlamak için ne yapmalıyız?
2

Süzme peynirin içerisinde katkı maddesi olup olmadığını anlamak için iyoda ihtiyacınız var. Eğer peynirde katkı maddesi varsa iyot eklediğiniz peynirin rengi mavi olur. Katkı maddesi yok ise renk kahvemsi olacaktır. Oda sıcaklığında kalan peynirin rengine dikkat edin. Yine sararıyorsa içerisine sebze yağları eklenmiş demektir.
3

Bal
Bir yüzeye biraz bal koyun. Sahte bal damlar ve derhal yüzeyde yayılır. Yüksek kaliteli bal oldukça kalın ve ince bir akış hal alır. Balın tadı aşırı şekerliyse bu da beyaz şeker katıldığını gösterir.
4

Balıklar
Taze balığın gözleri canlıdır. Bayat balığın ise gözleri bulanıktır. Ayrıca balığın tazeliğini anlamak için pulları da çok önemlidir. Balığın pulları da vücuduna sıkı sıkı yapışmış olmalı. Böyle olduğu sürece balığınız taze demektir.
5
