Meyve ve sebzelerdeki tarım ilacı kalıntılarından nasıl kurtuluruz?

Geçtiğimiz günlerde nardaki tarım ilacı kalıntısı yüzünden bir çocuğun yaşamını yitirdiğinin haberini aldık. Öncelikle tarım ilaçlarına pestisit de denilmektedir. Canlılar pestisite karşı bağışıklık kazanıyorlar. Örneğin bir hamam böceğini uzaklaştırmak için 1 doz pestisit kullandınız. Aynı tür böceği uzaklaştırmak için bir süre sonra 3 doza ihtiyacınız olacak. Durum böyle olunca çiftçiler Allah ne verdiyse sıkıyorlar.

Pestisitlerin temel amacı ürünlerin yani meyve ve sebzelerin başka organizmalar tarafından zarar görmesini engelleyerek kalite özelliklerini korumak ve hasat miktarının azalmasını önlemektir. Çünkü, hiç birimiz zorunda kalmadıkça ucu yenmiş elmayı tercih etmeyiz. Kullanımlarının gereksinim olup olmadığı tartışılır.

Haberin Devamı

Madalyonun öteki yüzüne baktığımızda alınan doza, alınma şekline ve süreye bağlı olarak farklı etkiler görülmekte. Diyeceksiniz sadece elmayı yiyoruz başka ne şekilde karşımıza çıkacak? Bu da pestisitin parçalanarak havaya, suya, toprağa karışması anlamına geliyor.

Her çeşidi farklı bir etki gösteriyor. Pestisit kalıntısı birazdan tabloda da vereceğim en fazla kansere yol açıyor.  sinir ve solunum sistemini felce uğratıyor. Sperm sayısında azalmaya, erken veya geç doğuma neden oluyor. Doğacak çocuklarda otizm, hiperaktivite ve geç öğrenmeye yol açabiliyor. Hatta yapılan araştırmaya göre obezite ve diyabet üzerinde de etkisi bulunmakta.

Tehlikeleri artık biliyoruz. Nasıl uzaklaştırabiliriz?

Kalıntıları azaltmak için tüketicilerin uygulayabileceği yöntemler sınırlıdır.

İlki hepimizin de bildiği üzere yıkamak… Yapılan bir araştırmaya göre su ile yıkamak bamya, patlıcan gibi sebzelerde %50-74 arasında pestisitlerin azaldığı gözlemlenmiştir.

Asidik çözeltilerde yani sirkeli veya limonlu suda 10 dakika bekletme %80’e kadar kalıntıları yok ederken, tuzlu sularda da %28-93 arasında bir aralık bulunmakta. Tuz miktarı arttıkça tarım ilaçlarından temizlenme oranı artmaktadır.

En az etki ise sabunlu su ile yıkamalarda görülmekte. Sadece %50-60 arasında azalma gözlemlenebilir.

Haberin Devamı

İkinci yöntem de birçoğumuzun yaptığı, kaynatmak veya pişirmek. Aynı sebzelerde %55-92 arasında bir azalma görülmekte. Yani kaynatmak, yıkamaktan daha etkili.

Diğer bir yöntem ise dondurmak. Domates üzerine yapılan bir çalışmada-18 derecede altı günde %5-26 on iki günde %10-31 arası pestisit kalıntılarının azaldığı gözlemlenmiş. Uzun vadede az da olsa etkili bir yöntem.

En etkili yöntem ise kabukları soyma. Muz, ananas gibi kalın kabuklu meyvelerde pestisit kalıntılarının tamamını yok edilmekte.

Zararlarını bir yana bırakacak olursak kızartmada sebzeler için %49-53 arası azaldığı sonucu elde edilmiştir.

Küçük ve vaktinizi çok almayacak yöntemler ile sağlığınızı korumanız mümkün.

Başka yazılarda görüşmek üzere…