Dünya Eylemler polis zoruyla bastırılıyor

Eylemler polis zoruyla bastırılıyor

03.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD’deki Filistin yanlısı üniversite eylemleri devam ediyor. Columbia’nın ardından UCLA’de de polis müdahalesi gerçekleşti. Ülkede eylemlere karşı antisemitizm yasası gündemde...

Eylemler polis zoruyla bastırılıyor

Gazze’deki savaş, ABD’deki üniversitelerde Filistin yanlısı eylemciler tarafından protesto edilmeye devam ederken, son dönemde öğrencilerle polis arasında daha sert olaylar yaşanıyor. New York’taki Columbia Üniversitesi’nde başlayan ve farklı kentlerdeki üniversitelere yayılan olayların şiddeti, Los Angeles’ta oldukça yüksek.

Haberin Devamı

Eylemler polis zoruyla bastırılıyor

Columbia’daki gruba polis müdahalesinden sonra Kaliforniya’daki UCLA kampüsüne de baskın gerçekleşti. Bir grup göstericinin, kampüsteki Royce Hall binasının girişlerini kapatarak üzerine “Gazze’ye özgürlük” yazdıkları kaydedildi. Polis, protestolar kapsamında kampüste çadır kuran öğrencileri dağıtmak üzere müdahale ederken, kurulan barikatlar dağıtıldı, çadırlar söküldü. Bununla birlikte UCLA’de önceki gün geç saatlerde bir grup İsrail destekçisi maskeli kişi, Filistin yanlısı protesto kampına saldırmış, iki grup arasında çıkan olayların ardından üniversiteye polis çağrılmıştı. Ancak polisin kavgaya geç müdahale etmesi, eleştiri konusu. Yetkililer, polisin müdahalesinin iki saatten fazla süren kavga sonrası geldiğine dikkat çekiyor. ‘Washington Post’ gazetesi, bugüne dek ABD’deki üniversite kampüslerinde gözaltına alınanların sayısının 1700’ü aştığını yazdı. Ülkenin hala birçok üniversitesinde eylemler devam ediyor.

Haberin Devamı

Eylemler polis zoruyla bastırılıyor

BİDEN: VANDALİZM PROTESTO DEĞİLDİR

ABD Başkanı Joe Biden, üniversitelerde devam eden Filistin’e destek gösterileri protestoları hakkında, “Biz insanları susturduğumuz ya da muhalefeti ezdiğimiz otoriter bir ulus değiliz. Protesto hakkı vardır ama kaos oluşturma hakkı yoktur” dedi. Mülke zarar vermenin barışçıl bir protesto olmadığını belirten Biden, “Vandalizm, izinsiz girişler, camları kırmak, kampüsleri kapatmak, dersleri ve mezuniyetleri iptal etmeye zorlamak. Bunların hiçbiri barışçıl bir protesto değildir” ifadesini kullandı.

İngiltere’de de Bristol, Leeds, Manchester, Newcastle ve Sheffield üniversitelerinde Filistin yanlısı gösteriler başladığı, polisle göstericiler arasında ciddi gerilimler meydana geldiği bildiriliyor.

Öte yandan olayların artması üzerine ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi, ülke genelindeki üniversitelerde düzenlenen eylemlere karşı “antisemitizmle mücadele” tasarısını kabul etti. “Antisemitizm Farkındalık Yasası” başlıklı tasarı, 91 “Hayır”a karşı 320 “Evet” oyuyla kabul edildi. Cumhuriyetçilerin hazırladığı tasarı bazı Demokratların da desteğini aldı.

Haberin Devamı

Eylemler polis zoruyla bastırılıyor

Hamas’tan karmaşık mesajlar

Gazze’de ateşkes sağlanması adına diplomasi trafiği hala devam ediyor. Bazı maddeler konusunda anlaşmazlık yaşandığı, bu nedenle Hamas ve İsrailli müzakere ekiplerinin yeniden Mısır’ın başkenti Kahire’ye davet edildiği ifade ediliyor. Kararı beklenen Hamas yönetiminden de konuyla ilgili karmaşık sinyaller geliyor. Hamas lideri İsmail Haniye, arabulucu ülkeler tarafından Kahire’de sunulan son ateşkes önerisini ‘olumlu bir ruhla’ incelediklerini bildirdi. Bununla birlikte Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan, “Son ateşkes teklifine ilişkin tutumumuz olumsuz. Ancak görüşmeler hala devam ediyor” ifadelerini kullandı. İsrail medyası ile Hamas’ın kendi teklifini sunmayı planlandığını öne sürdü. ABD hem İsrail’e hem de Hamas’a ateşkes için baskı yapıyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas’a ateşkes teklifini kabul etmelerini, İsrail’e de Refah’a yapacakları kara harekâtını ertelemelerini söyledi.

Eurovision’da Filistin bayrağı yasağı

Haberin Devamı

Avrupa Yayın Birliği (EBU), İsveç’in Malmö kentinde 11 Mayıs’ta yapılacak Eurovision Şarkı Yarışması’nda davetlilerin Filistin bayrağı ile içeri alınmayacağını duyurdu. Kurum, yarışmanın siyasete alet edilmemesini istiyor ancak İsrail’in de yarışacağı yarışmanın son dönemin en siyasi yarışması olması bekleniyor.

Eylemler polis zoruyla bastırılıyor

Yardım iskelesine az kaldı

ABD ordusu, Gazze Şeridi kıyısına insani yardımların bölgeye deniz yoluyla ulaştırılması için iskele inşasına devam ediyor. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Sabrina Singh, iskelenin yüzde 50’den fazlasının tamamlandığını açıkladı.

Demokratlardan tasarı: Refah’ı engelleyin

ABD Temsilciler Meclisi’nde 57 Demokrat, Başkan Joe Biden’ı İsrail tarafından Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine düzenlenecek saldırıyı önlemeye çağıran açık mektuba imza atarken, “masum sivillerin yaşamını korumak için harekete geçilmesi gerektiği” vurgulandı. Demokratlar, imzaladıkları açık mektupta mümkün olan her türlü tedbiri alma çağrısı yaptı.

Tutuklama çıkarsa Filistin’e kaynakları kesecekler

Haberin Devamı

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) İsrailli liderler hakkında tutuklama emri çıkarması halinde İsrail’in Filistin’e olan para akışını durdurması bekleniyor. İsrail’in Filistin yönetimi adına topladığı vergi gelirlerinin transferini donduracağı belirtilirken, İsrail’in bunun ABD’ye bildirdiği öne sürüldü.