Geri Dön
1959 öncesi şampiyonluklar neden sayılmıyor?

1959 öncesi şampiyonluklar neden sayılmıyor?

Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, kulübün 1959 öncesi şampiyonlukların tescilini istemek için dava açmaya hazırlandığını açıkladı. Sarı-lacivertli kulüp arşiv taramasını tamamladıktan sonra dava açıp, açmayacağına karar verecek.

Volkan Tümkor
Volkan Tümkor

Türkiye'de futbolun İzmir, İstanbul ve Selanik'te 1875'lerde oynanmaya başladığını biliyoruz.

Haberin Devamı

1904'te James Lafontaine, İstanbul Ligi'ni kuruyor ve 4 takımlı sezonda İstanbul'un ilk şampiyonu, İngiliz gemisi Imogene'nin takımı oluyor.

Zamanla bu lige önce Galatasaray, ardından Fenerbahçe dahil oluyor. Şeref Bey önderliğindeki Beşiktaş'ın İstanbul Ligi'ne katılmak için yaptığı başvurular uzun yıllar reddediliyor. Siyah-beyazlılar bunun üzerine kendi liglerini kuruyor.

Aslında o dönem gerek İstanbul'da, gerekse ülkenin farklı şehirlerinde ligler düzenlenip müsabakalar yapılıyor. Dolayısıyla her ilden, her ligden başka başka şampiyonlar çıkıyor...

Cumhuriyetin 1923'te ilan edilmesinden hemen önce, bugünkü Türkiye Futbol Federasyonu'nun öncüsü olan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı kuruluyor. 1924 itibariyle de Beşiktaş, ezeli rakiplerinin mücadele ettiği İstanbul Ligi'ne katılıyor.

Haberin Devamı

1932'de Fenerbahçe ve Galatasaray, özel maçlardan daha yüksek gelir elde ettiği için İstanbul Ligi'ne katılmıyor. Sezonun ilk yarısını lider tamamlayan Beşiktaş da cebindeki şampiyonluğu bırakıp devre arasına ezeli rakiplerine katılıyor. İstanbulspor o sezonu şampiyonu olarak tamamlıyor. Üç büyüklerin turnuvaya bakış açısı bu...

1936-1950 arasında aralıklı olarak Milli Küme sezonları oynanıyor. Ancak bu lig de ülkenin tamamını kapsamıyor ve İstanbul-Ankara-İzmir kulüpleri arasında oynanıyor.

1924-1951 arasında oynanan Türkiye Futbol Birinciliği de bugünkü Ziraat Türkiye Kupası'na hem format hem de konumlandırma olarak daha çok benziyor. Ayrıca Milli Küme ile Türkiye Futbol Birinciliği aynı sezon içinde oynanıyor.

Örneğin 1940 sezonunda Milli Küme'yi Fenerbahçe, Türkiye Futbol Birinciliğini Eskişehir Demirspor, İstanbul Ligi'ni Beşiktaş kazanıyor. Ve tabii diğer şehirlerdeki şampiyonlar...

Şimdi bu sezonun şampiyonluğu kime tescil edilecek?

Ayrıca Fenerbahçe'yi yenerek Türkiye Futbol Birincisi olan Eskişehir Demirspor'un Milli Küme'de yer alamaması kimin suçu?

Süper Lig öncesi dönemde Türk futbolu Baba Hakkı, Lefter, Gündüz Kılıç gibi çok sayıda efsane yetiştirdi ve bu isimlerin emeklerinin, şampiyonluklarının bugünkü şampiyonlar arasında sayılmaması son derece üzücü.

Haberin Devamı

Fakat her şehirden ayrı şampiyonun çıktığı, dönemin şartları nedeniyle tüm şehirlerin ulusal turnuvalara dahil edilmediği bir dönemin şampiyonluklarını saymak da maalesef çok mümkün görünmüyor.

Beşiktaş'ın 1957 ve 1958 şampiyonlukları

Bu konuda Beşiktaş'ın şansı, UEFA'nın Federasyon Kupası Şampiyonu siyah-beyazlılar'ı Türkiye Şampiyonu kabul ederek Şampiyon Kulüpler Kupası'na davet etmesi.

UEFA'nın kabulü Beşiktaş'ın elini güçlendiriyor. Zaten Türkiye'deki turnuvaların değişimi ve ülke sathına yayılması da Şampiyon Kulüpler Kupası'nın başlaması, dolayısıda tek bir ulusal şampiyonun belirlenmesi amacıyla başlıyor.

Benzer İçerikler