Geri Dön
20 yıl önce kalpleri paramparçaydı ama gümüş kazandılar! 'Filenin Sultanları'nın başarısının sırrı 2003'te başladı

20 yıl önce kalpleri paramparçaydı ama gümüş kazandılar! 'Filenin Sultanları'nın başarısının sırrı 2003'te başladı

Cumhuriyet'in 100'üncü yılında tüm Türkiye'nin gururu 'Filenin Sultanları’nın başarısının temelleri aslında tam 20 yıl önce atılmıştı. Bugün 100’üncü yılda gelen 3 büyük kupa, 2003 yılında finalistlikte kalan bir başlangıçtı. Üstelik bu öyle bir başlangıçtı ki hem acı hem de gurur doluydu. İşte 'Filenin Sultanları'nın 2003 yılında gümüş madalyada kalan ama aslında bugünkü 1 numara olma başarısını da başlatan o acı gerçek.

Zeynep  Dilara Akyürek
Zeynep Dilara Akyürek

Cumhuriyet’in 100’üncü yılında ilk Avrupa Şampiyonluğu’nu alan 'Filenin Sultanları', VNL ve Dünya Kupası ile de birleşince hem dünya sıralamasında 1'inci sıraya yerleşti hem de milli sezonu 3 kupayla noktaladı. Onların 2023'teki bu büyük başarısına giden yolda ise birçok emek ve gözyaşı vardı. Tam 20 yıl önce sahada büyük bir mücadele veren Filenin Sultanları, 20 yıl önce geçtikleri önemli virajda bugünkü başarının sinyallerini yakmıştı. Hem de büyük bir acıyla.

Haberin Devamı

2003'te turnuvadan hemen önce yaşanan acı kayıp

2023 CEV Kadınlar Avrupa Şampiyonası’nda finalde Sırbistan’ı 3-2 yenerek şampiyon olan 'Filenin Sultanları', Avrupa’nın en büyüğü oldu. Madalyanın rengi ilk kez 2023’te altın olsa da 'Sultanlar' hep altın kalpliydi. 2003’te, tam 20 yıl önce Avrupa Şampiyonası’nda oynayacakları final maçına giden yol hüzünlerle doluydu. Şampiyonadan sadece 1 hafta önce acı bir haber alan takım derin bir üzüntü yaşamıştı.

Haber şu şekildeydi: "Voleybol Milli Takımlar Sorumlusu Deniz Esinduy, önceki akşam Avrupa Şampiyonası'na hazırlanan Kadın Milli Takım'ın kamp yaptığı otelde kalp krizi geçirdi." Esinduy, kaldırıldığı hastanede hayata gözlerini yummuş ve geride şampiyona için tüm gücüyle çalışan bir milli takım kalmıştı. Böyle bir durumda kazanılacak olan her şey çok daha fazla kıymetli olacaktı. Tıpkı Galatasaraylı efsanevi isim Rumen futbolcu Gheorghe Hagi’nin 2000 yılında Arsenal karşısında kazanma olasılıklarının yüzde 1 olduğunu söyleyen gazeteciye verdiği cevap gibi. O gün de Hagi’nin ‘Yüzde 1 gerçekleştiği halde yüzde 99’dan daha büyük ihtimaldir’ sözü tarihe geçmiş ve o maç Galatasaray’ın 4-1’lik üstünlüğüyle bitmişti.

Haberin Devamı


2003'ün gümüş madalyası Sultanlar'ın oldu

2003’te Türkiye’de oynanan Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda A Millî Kadın Voleybol Takımı; Romanya, Sırbistan-Karadağ, Slovakya, Hollanda ve şampiyonanın favorisi olarak görülen Rusya’yı hiç set vermeden yendi. Milliler hızla final yolunda ilerliyordu. Özlem Özçelik, Natalia Hanikoğlu, Bahar Mert, Esra Gümüş, Çiğdem Can Rasna, Seda Tokatlıoğlu, Gülden Kayalar ve elbette 'Demir Leydi' lakaplı Neslihan Demir gibi unutulmaz isimlerin yer aldığı tarihi kadro, 28 Eylül’de Ankara’da gerçekleşen finalde Polonya ile karşılaşacaktı. Finalde Polonya’ya mağlup olan milliler turnuvayı 2’nci olarak tamamlayarak gümüş madalyada kalsalar da o güne kadarki en büyük başarıyı kazanacaklardı.

TVF eski başkanı Prof. Dr. Hüsnü Can, Molatik'e anlattı

O günlerde TVF Başkanı olan Prof. Dr. Hüsnü Can, bugün Molatik’te konuğumuz oldu. Prof. Dr. Can, duygu ve mücadele dolu şampiyonayı şöyle anlattı:

Haberin Devamı

‘2003’te kadın milli takımımızın antrenörü sevgili kardeşim Deniz Esinduy, Avrupa Şampiyonası'na bir hafta kala vefat etti. Bu haberi duyduğumda Almanya’da CEV toplantısındaydım. Hemen döndüm. Ancak bir yıl önce İsviçre’de yılbaşı turnuvasında maç sırasında rahatsızlanmış, hemen hastaneye kaldırılmıştı. O zaman da kalp krizi geçirmişti. Milli takımı Türkiye’ye göndermiştim. ben Deniz’in yanında kaldım. Sonra tedavisi yapıldı ve Türkiye’ye döndük. Deniz’in iyileşmesi ve ameliyat olması için çok baskı yaptım. Ancak ameliyat olmadı. Maçlara bir hafta kala bu vahim olay hasıl oldu. Yerine yardımcı antröner görevlendirdim. Kızlarımızla yaptığım toplantılarda Deniz Esinduy için tüm gücümüzle konsantre olmamızı ve bu şampiyonanın adının ve sonucunun Deniz için olması gerektiğini sürekli vurguladık. Deniz'in bir voleybol şehidi olduğunu vurguladık. Sonuçta da Avrupa ikincisi olduk. Bu gün Türkiye’de voleyboldan bahsediliyorsa bunun temelini Deniz Esinduy ve o dönemdeki sporcularımız, antrenörlerimiz, kulüplerimiz ve yönetimimizin birlikte çalışması ile oluşmuştur.’

Haberin Devamı

Aynı yıl 10 Kasım'daki İtalya maçında Ata'yı andılar

2003, millilerimiz için hem gurur verici hem de hüzünlü bir yıldı. Avrupa Şampiyonası’ndaki başarılarıyla herkesi gururlandıran Sultanlar, birkaç ay sonra Dünya Kupası için sahada oldukları gün bir gurur daha yaşattılar. 'Filenin Sultanları', 10 Kasım 2003'te Japonya'da düzenlenen Dünya Kupası maçında İtalya ile karşı karşıya geldi.

Cumhuriyet’in 80’inci yılında 'Filenin Sultanları', maç için gerekli olmayan ve herkesin kondisyonunun iyi olduğu bir anda mola istemişti. O dönem A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın baş antrenörü olan Reşat Yazıcıoğulları'nın mola istediği anons ediliyordu. Molanın verilmesiyle saat tam 9'u beş geçe, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıldönümünde saygı duruşunda bulunulmuştu.


Cumhuriyet 100’üncü yılda 'Sultanlar'ın omzunda!

Takvimler 2023’ü gösterdiğinde 'Filenin Sultanları' bu kez ‘yüzyılın’ kupasını almaya hazırdı. İyi geçirilmiş ve altın madalyayla tamamlanmış bir Milletler Ligi, kısa süre sonra oynanan Avrupa Şampiyonası Cumhuriyet’in 100’üncü yılında 'Sultanlar'ın başarısına şahit oldu. Kızlar bu sene 3 altın madalyayla yurda dönmüş ve ilk kez Avrupa Şampiyonu olmuştu. Ablalarının 2003’teki başarısını altın madalyayla taçlandıran Sultanlar, 2023'te hem Milletler Ligi, hem Avrupa Şampiyonası hem de Paris Olimpiyat Oyunları Elemeleri'ni ve Japonya'yla aynı grupta olmanın avantajıyla düzenlenen Dünya Kupası'nı ilk sırada tamamladı.

Haberin Devamı

Türk kadınını bitmek bilmeyen mücadeleleriyle en doğru şekilde temsil eden 'Filenin Sultanları' ve onların acılara rağmen pes etmeden 20 yıl önce yolunu açan ablaları bizlerin en büyük gurur kaynağı. İyi ki varsınız Sultanlar!

 

twitter.com/akyurekzeynepp

instagram.com/akyurekzeynepdilara/

zeynep.akyurek@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler