Geri Dön
2017 yılı Küresel Terörizm Endeksi yayınlandı

2017 yılı Küresel Terörizm Endeksi yayınlandı

Küresel Terörizm Endeksi'nin 2017 versiyonu yayınlandı. Yayınlanan son endekse göre 2017 yılında bir önceki yıla oranla daha az sayıda kişi terör saldırıları sebebiyle hayatını kaybetti.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Terör bitmek bilmeyen bir bela gibi. Hangi kolunu kesseniz o kol sanki tekrar birileri tarafından yerine bir başka kimlikle oturtuluyor.

Haberin Devamı

2017 yılı bilgilerini gösteren Küresel Terörizm Endeksi verileri yayınlandı.

Görülen o ki 2017 yılında, terörün zirve yaptığı yıl olan 2014'e göre terör sebepli ölümler yüzde 22 oranında azaldı. Bu yüzde 6 bin 827 kişiye tekabül ediyor.

Terör sebebiyle ölümlerin başında DEAŞ geliyor. 2016 yılında DEAŞ 9 binden fazla kişinin ölümüne sebep oldu. Bu ölümlerin çoğunluğu Irak'ta gerçekleşti. Irak ayrıca terörden en çok etkilenen ülke olarak açıklandı.

Gelişmiş ülkelerde de terör eylemlerinde DEAŞ sebepli büyük bir artış gözlemlendi. Buna göre 2014 yılından bu yana terör eylemlerinde yüzde 67 ve terör sebepli ölümlerde yüzde 600 oranında artış yaşandı. Aslına bakılırsa bu ölümlerin çoğu küçük çaplı terör eylemlerinin büyük etkiler bırakması sebebiyle yaşandı.

Haberin Devamı

2014 ve 2017 yılları arasında Batı'da terör sebebiyle hayatını kaybedenlerin yüzde 44'ü en büyük 3 olayda yaşamını yitirdi. Bu eylemler Fransa'nın başkenti Paris'te Kasım 2015'te yaşanan ve 137 kişinin ölümü ile sonuçlanan terör eylemi, yine Fransa'nın Nice kentinde kalabalığın arasına dalan bir araç yüzünden 87 kişinin ölümü ile sonuçlanan terör eylemi ve Haziran 2016 ABD'nin orlando kentindeki bir gece kulübüne yapılan saldırı sonucu 50 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan terör eylemi.

2017 verileri gösteriyor ki DEAŞ, gelişmiş ülkelerde bu yıl geçtiğimiz yıllara göre daha az sayıda ölüme sebep öldü. Bunun sebeplerinden biri kuşkusuz terör örgütünün Irak ve Suriye'de yaşadığı toprak kayıpları.

2017 yılında küresel trend de bir azalma olduğu görülüyor. Buna göre terörden en çok etkilenen 5 ülke olan Suriye, Pakistan, Afganistan ve Nijerya'da terör sebepli ölüm oranı yüzde 33 azaldı.

En büyük azalmanın görüldüğü yer yüzde 80 ile Nijerya oldu. Nijerya'daki bu azalış Boko Haram terör örgütüne katılım oranının çok düştüğüne ve örgütün çözülmekte olduğuna dair bir işaret olabilir. Afrika kıtasındaki Kamerun, Çad ve Nijer gibi diğer ülkelerde de terör sebepli ölüm oranı yüzde 75 azaldı.

Ayrıca El-Kaide ve Taliban terörü sebebiyle hayatını kaybedenlerin oranında da bir azalma söz konusu. Bu azalış her iki grubunda bir taktik değiştirmesi olarak yorumlanıyor. Taliban terör örgütünün Afganistan'da hakimiyet alanını büyüttüğü ve terör eylemlerindense geleneksel silahlı çatışma yöntemlerini tercih etmeye başladığı aktarılıyor. Taliban sebepli terör eylemlerinde ise yüzde 23 azalma var.

Haberin Devamı

Taliban terör örgütü önceki terör eylemlerinde polis kuvvetlerine saldırıyordu fakat artık sivilleri de hedef alan daha çok saldırı düzenliyor. Bu sebeple Taliban tarafından düzenlenen terör eylemleri sebepli ölümlerde yüzde 24, eylemlerde ise yüzde 16 artış görülüyor.

Bir diğer taktik değiştiren terör örgütü El-Kaide ise 2016 yılında bir önceki yıla nazaran yüzde 35 daha az ölüme sebep oldu. Bunun en büyük sebebi, Suriye kolu olan El-Nusra'nın etkisini kaybetmesi. El-Nusra terör örgütü artık terör eylemlerindense durumu politik zemine çekmeyi amaçlayan bir taktik geliştiriyor.

Genel olarak 2017 Küresel Terörizm Endeksi'nde açıklanan rakamlar umut verici. Terör bir gün gerçekten sona erer mi ermez mi bilmiyoruz ama rakamın azalışı bile ümitleri yeşertmeye yetiyor.

Haberin Devamı

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler