Geri Dön
Tenisçi dirseği nedir? Tenisçi dirseğinin belirtileri ve egzersizleri

Tenisçi dirseği nedir? Tenisçi dirseğinin belirtileri ve egzersizleri

Tenisçi dirseği, zorlanma sebebiyle ortaya çıkan ve çoğu zaman sinir sıkışmasıyla karıştırılan bir rahatsızlık. Dirsek eklemlerine yakın olan sinir sıkışmaları, tenisçi dirseği ile karışabilmektedir. Detaylı muayene ile iki rahatsızlık ayırt edilebilir. Tenisçi dirseği ve sinir sıkışması, hastaların yüzde 5'inde aynı anda bulunabilir. Peki tenisçi dirseği nedir? Tenisçi dirseğinin belirtileri nelerdir ve nasıl egzersizler yapılır?

Turcel Orman
Turcel Orman

Tenisçi dirseği nedir?

Haberin Devamı

İlk olarak tenis oynayanlarda tanımlanan bir hastalık olduğu için tenisçi dirseği ismini almıştır. Dirseğin dış tarafında ağrı ve hassasiyetle ortaya çıkan tenisçi dirseğinde ön kola yayılan ağrı görülür. Diğer ismi lateral epikondil olan ve dirseğin dış kenarındaki kemiğe yapışık halde bulunan tendonlardaki mikro yırtıklarla başlar. Tekrarlayan zorlanmalar yüzünden bu tendondaki kas ve kemik bağlarındaki düşük şiddetli travmalar sonucunda rahatsızlık ilerler.

Tenisçi dirseğinin belirtileri nelerdir?

Dirseğin dış kenarında bulunan kemik çıkıntısında hissedilen ağrının ön kola yayılması ilk belli başlı belirtidir. Özellikle bir eşyaya kuvvet uygulandığında dirsekten bileğe doğru uzanan ağrıyla kendini belli eder. El bileğine yük bindikçe ağrının şiddeti artar.

Haberin Devamı

Bu ağrı sonucunda kol kaslarında güçsüzlük, ağır kaldıramamak ilk belirtilerdir. İlerleyen safhalarda elin yumruk yapılması, tokalaşmak, kapı kolu çevirmek gibi basit eylemlerde bile kendini belli eder.

Tedavi yöntemleri nelerdir? Hangi egzersizler yapılabilir?

Bilek, dirsek ve ön kolla ilgili olan bu rahatsızlık için bu üç bölge güçlendirmek amacıyla çalıştırılabilir. Ağrılar şiddetli değilse buz tedavisi, spor yapılıyorsa ara verme gibi yöntemlerle rahatsızlığın ilerlemesi engellenebilir ve PRP yöntemi uygulanabilir. En etkili ve son çare ise cerrahi yöntemdir.

Bileği güçlendirmek için omuz, dirsek ve el bileği aynı hizada olacak şekilde el, bilekten 90 derece yukarıda duvara bastırılır. Her sette 10 tekrar olmak üzere 3 set yapılır.

Ön kolu güçlendirmek için dirsek, 90 derece bükülü ve yanda iken, avuç içi yukarı çevrilir ve 5 saniye tutulur. Sonra tekrar aşağıya çevrilir ve 5 saniye tutulur. 10 tekrar olmak üzere 3 set yapılır.

Dirseği güçlendirmek için avuç içi yüze dönük olacak şekilde bükülür ve omza değdirilir. Tekrar 90 derece konuma getirilerek dirsek gerilir. 10 tekrar olmak üzere 3 set yapılır.

PRP yöntemi zenginleştirilmiş kan plazmasıyla yapılır. Hastadan alınan 40 ml kan, özel cihazlar ile santrifüj edilerek bir miktar PRP elde edilir. Bu sıvının içinde konsantre miktarlarda büyüme ve iyileşme faktörleri bulunur. Elde edilen sıvı, problemli alana enjekte edilir. Bu yöntem 2 veya 3 kez aynı şekilde tekrarlandıktan sonra maksimum başarı elde edilir. PRP enjeksiyonunun başarı oranı % 60-80 aralığındadır.

Haberin Devamı

Tenisçi dirseği rahatsızlığında hastalar, yüzde 85-90 oranında cerrahi olmayan yöntemlerle iyileşir. En az altı ay süren dinlenme, tedavi ve enjeksiyonlara rağmen şikayetleri devam eden kişilere cerrahi tedavi uygulanır.

Cerrahi tedavide, ağrılı bölgedeki yıpranan tendon, yapıştığı yerden ayrılır. Sorunlu bölge temizlenerek tendon tekrar dikilir. Cerrahi tedavi sonrası kol, bir süre hareketsiz kalacak şekilde alçıya alınabilir. Tam iyileşme süreci 4-6 aydır.

Benzer İçerikler