Geri Dön
Altınordu ne zaman kuruldu? Altınordu nerede?

Altınordu ne zaman kuruldu? Altınordu nerede?

95. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Altınordu Spor Kulübü ne zaman kuruldu? Altınordu nerede? Altınordu başkanı ve altyapısı hakkında bilgiler...

Tosun Paşa
Tosun Paşa

Türkiye'nin köklü takımlarından, Türkiye Cumhuriyeti'yle yaşıt olan Altınordu Spor Kulübü 95'inci kuruluş yıl dönümünü kutluyor. İzmir'de kurulan Altınordu, kırmızı lacivert renklere sahip ve maçlarını Bornova Stadyumu'nda oynuyor. 1. Lig'de mücadele eden kulüp, Türkiye'nin altyapı ve nitelikli sporcu yetiştirme merkezi.

Haberin Devamı

Kulübün renklerini oluşturan kırmızı, Türk tarihindeki ve Türk bayrağındaki gibi kanı; lacivert ise sanayiyi işaret edecek şekilde çeliği temsil ediyor.

Altınordu ne zaman kuruldu?

26 Aralık 1923 tarihinde İzmir'de kurulan Altınordu, daha önce 1909 yılında Altınordu İdman Yurdu adıyla kurulup kapanan spor kulübünden sonra Altınordu ismini kullanan bir diğer kulüp. O dönemlerde İstanbul'da da aynı isimde bir kulüp vardı.

1923 yılının son günlerinde 11 kişi tarafından kuruldu ve kısa süre sonra Kurtuluş Savaşı nedeniyle faaliyetlerine ara verdi. Kulübün kurucuları:

Süleyman Ferit Bey (Eczacıbaşı) (kurucu başkan)
Ahmet Şerafettin Bey
Kemal Kamil Bey (Aktaş)
Edip Berkant Bey
Eczacı Sermet Bey
Numanzade Ali Rıza Bey
Muallim Mehmet Rıza Bey
Doktor Hacı Hasanzade Ethem Bey
Katip Selami Bey
Cerrah Necipzade Ali Bey
Eczacı Rıza Bey

Haberin Devamı

Kulübün kuruluş aşamasında Basmane, Tilkilik ve Namazgah semtlerinde yaşayan Mustafa Balöz, Hüseyin Yurdakul, Mehmet Hancıoğlu ve Doktor Hacı Hasanzade Ethem Bey ilk girişimlerde bulundu, semtin önde gelenlerinden Süleyman Ferit Bey'e konuyu açtılar.

İzmir'in birçok semtinin kendine ait spor kulüpleri olmasına rağmen Basmane, Tilkilik ve Namazgah'ta spor kulübü olmaması dolayısıyla bu kulübü açma konusunda istekli olan ekip, Göktürk, Sakatürk ve Altınordu isimleri arasında kalıp Altınordu'yu seçti. Süleyman Ferit Bey, Altınordu Spor Kulübü'nün kurucu başkanı ve isim babası olarak tarihe geçti.

Kulübün mevcut başkanı ise, Türk futbolunda altyapı geleneğinin sürdürülmesinde etkili isimlerden olan Seyit Mehmet Özkan.

Benzer İçerikler