Moda
Sağlık
Foto Galeri
Yazarlar

TRT filmleri konuşulacak!

.

Milliyet Haber

Geçenlerde eşim bir arkadaşıyla mesajlaşıyordu. “TRT 2’yi aç, çok iyi bir film var” notu üzerine, kanalı açtık. ‘Turist’, bir İsveç filmi... Kayak tatilinde bir aile... Otelin restoranındayken, bir çığ geliyor. Baba, eşini ve çocuklarını bırakarak kaçıyor. Yaşam çok farklı bir sorgulamayla başlıyor. Merak ettim, TRT 2’nin film listesine ulaştım. ‘Captain Fantastic’; Matt Moss’un yönettiği bol ödüllü bir film. Özetle, kapitalist düzenden kaçış... Anons; ‘Yozgat Blues’ projesinin yönetmeni Mahmut Fazıl Çoşkun filmi. Ordudan tasfiye edilmiş dört askerin bir gece boyunca süren sıra dışı yolculuğunu konu ediyor. Talat Aydemir vakası... ‘Kefernahum’; Lübnan-Fransa ortak yapımı bir dram filmi. Lübnanlı bir çocuk olan Zain’in hikayesini anlatıyor. Cannes’da Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen, ‘Yabancı Dilde En İyi Film’ dalında Oscar’a aday gösterilen bir yapım. ‘The War with Grandpa’, dedeyle torunu arasında geçen savaşı ele alıyor. Robert De Niro, Max Jenkins ve Umma Thurmann başrollerde... ‘Forget About Nick’ (Eski Kocamız); eski koca rolünde Haluk Bilginer var. ‘Pan’nın Labirenti; Cannes’da dakikalarca alkışlanan dönemin başyapıtı olarak niteleniyor. Çocukların gözünden savaşın ne kadar acımasız olduğunu gözler önüne seriyor.

Tabular kırılıyor

‘Campeones’, Goya Ödülleri’nde ‘En iyi Film Ödülü’nü kazanmasının yanında İspanya’da 3 milyonu aşkın kişinin izlediği bir film olmuş. Zihinsel engelli gençlerden oluşan basketbol takımının hikayesi... ‘Mucize’ (Wonder), Farklılıklara nasıl yaklaşmamız konusunda sosyal sorumluluk filmi diyebiliriz. Julia Roberts, Owen Wilson ve çocuk oyuncu ise Jacob Tremblay... ‘Yüz’ (Twarz) ‘Gümüş Ayı’ ödüllü Polonyalı yönetmen Malgorzata Szumowska’nın projesi... Değişen bir ‘yüz’ üzerinden insanların estetiğe bakış açılarını sorguluyor. Toplumsal baskının insanların psikolojisini nasıl bozduğunu anlatıyor.
Ve ‘Being Flynn’... Robert De Niro, Paul Dano ve Julianne Moore üçlüsünden etkileyici bir yapım. TRT 2’de daha fazlası da var. Yurt içi ve dışı festivaller yakından takip ediliyor. Ödüllü, festivallerde prömiyer yapmış projeler gözde... Olabildiğince TRT tabuları da kırılıyor. Bazı yapımların diyalogları mesela... Sonra içkiler buzlanmıyor. Orijinal dilde alt yazılı olması da ayrı bir güzellik!

Yazarın Diğer Yazıları

  1. 'Şarkı yazmak benim ağlama duvarım'
  2. Ekran kendisiyle yüzleşiyor
  3. HANGİ FİLMLERE RAĞBET VAR
  4. NE DEDİYSEK...
  5. Yılbaşı gecesi notları
  6. Yeni albümler geliyor
  7. Yılbaşı ekranı
  8. Erken finaller; uyarlamalar tutmadı
  9. PARAYI VER BUZLU İZLE
  10. İYİ İŞ AMA YA SANSÜR

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.