Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Ülke olarak soğuk ve bulutlu günler geçiriyoruz. Soğuk algınlığı, grip vakaları da artıyor. Bu durum bağışıklık sisteminizi nasıl etkiliyor? Yale Üniversite’sinden bir araştırmada hava soğudukça bağışıklık sisteminin yanıtının daha yavaş olduğu belirtiliyor. Çalışmada soğuk algınlığı virüsü ile farklı sıcaklıklarda enfekte olan bireylerin bağışıklık tepkileri incelenmiş. Sonuçlar soğuk havalarda virüsle mücadelenin sıcak havalara göre daha düşük olduğunu yönünde.

Bağışıklık sistemine destek için neler önerdiğim, hangi takviyeleri kullandığım ile alakalı birçok sorunun cevabını da sizlerle sık sık paylaşıyorum. Vitamin ve mineraller de hastalığa karşı koruyucu olduğu veya tedaviyi kolaylaştırdığı düşüncesiyle gündemde... Güneş yüzünü göstermezken güneş vitamini olarak da bilinen D vitamini ile ilgili güncel çalışmalar bakın ne söylüyor.

Haberin Devamı

Düzenli kontrol şart

Bazı vitaminler vücut tarafından üretilebilirken bazı vitaminlerin dışarıdan desteklenmesi gerekir. Kış aylarında güneş ışınlarından faydalanma süresi azaldığı için D vitamini eksikliği daha sık görülebiliyor. Çünkü D vitaminin de yaklaşık yüzde 80-90’ı cildimiz güneş ışığı aldığında vücudumuz tarafından üretilir.                Ancak günlük beslenmeyle eksikliğini gidermek zor… Somon, tuna, sardalya gibi yağlı balıklar, yumurta ve karaciğer örnek verilebilir. Öyle ki ülkemiz genelinde yüzde 40-60’ında eksiklik durumu görülüyor. D vitamini içeren sınırlı sayıda besin var. D vitamininin yaklaşık yüzde 80-90’ı ultraviyole ışınları sayesinde derimizde sentezleniyor. Fakat bu kolay olmuyor. Özellikle güneşlenmeden yoksun kalan ülkelerde ve koyu ten renkli bireylerde bu sorunun daha sık görüldüğünü biliyoruz. Karaciğer ve böbrek yetmezliği görülen hastalarda, obez bireylerde, Crohn, çölyak gibi emilim bozukluğu yaşayanlarda ve steroid grubu ilaç kullananlarda eksiklik görülme olasılığı da daha yüksek.

D VİTAMİNİNE YAKIN MERCEK

Etkileri vücut ağırlığınıza bağlı olabilir

D vitamini bağışıklık sisteminizin normal fonksiyonunun korunmasına yardımcı oluyor. Sağlıklı dişler ve kemikler için kalsiyum kadar gerekli bir vitamin. Bununla birlikte hücre bölünmesinde de görevi var. Kas güçsüzlüğüne bağlı duruş bozukluğu riskini azaltmaya yardımcı olduğuna dair de pek çok çalışma var. Çocuklarda normal büyüme ve kemik gelişimi için de oldukça önemli. Peki faydaları vücut ağırlığına bağlı olabilir desem? Geçtiğimiz haftalarda JAMA Network Open’da yayımlanan bir araştırma, daha yüksek beden kitle indeksine sahip olmanın D vitamininden yararlanımı da azalttığını gösteriyor. Kısacası kanser, diyabet ve otoimmün hastalıklara karşı korunmaya karşı aldığımız D vitamini, sağlıklı vücut ağırlığına sahip olduğunuzda daha faydalı demek mümkün.

Haberin Devamı

Eksikliğinde sağlık sorunları görülebiliyor

D vitamini eksikliği birçok hastalığa sebep olabiliyor. Bunlar arasında depresyon, astım, Tip 1 diyabet, MS ve çeşitli kanser türleri var. Geçtiğimiz aylarda The American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlanan genetik bir araştırma, D vitamini eksikliği ile demans arasında doğrudan bir bağlantı olabileceğini belirtiyor. Düşük D vitamini seviyeleri, daha düşük beyin hacimleri ve inme riskiyle ilişkilendirilmiş. Ayrıca bazı popülasyonlarda D vitamini seviyesinin arttırılmasıyla demans vakalarının yüzde 17’si önlenebileceği belirtiliyor. Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan bir çalışma, D vitamini eksikliğinin erken ölümle ilişkili olduğunu belirtiyor. Özetle, D vitamini eksikliği birçok hastalığı da beraberinde getiriyor eğer D vitamini seviyeleriniz olması gerekenin altında ise hekim kontrolünde desteklemeyi unutmayın.