Geri Dön
En pahalı 'izlenim': 110 milyon dolara satılan Monet tablosu

En pahalı 'izlenim': 110 milyon dolara satılan Monet tablosu

İngiltere'nin en ünlü müzayedecilerinden Sotherby's, yine çok büyük bir işe imza attı. İzlenimcilik akımının en büyük temsilcisi olan Claude Monet'in bir eseri, 110.7 milyon dolara alıcı bularak dünyanın en pahalı 9'uncu tablosu oldu. Aynı zamanda, 'dünyanın en pahalı izlenimci tablosu' da tabii...

Andaç Üzel
Andaç Üzel

'Olduğu gibi' söylemek ve göstermek mi, yoksa 'gördüğün gibi' söylemek ve göstermek mi? İzlenimci ressamlar, 'gördüğünü' göstermeyi seçtiği için, yaptıkları bir manzara resmi olmaktan çıkıyor. Renkler, 'olması gerektiği' gibi değil, 'algılandığı' ve 'yansıtılmak istendiği' gibi ortaya konuyor. İzlenimci ressamlar, ünlerini bu bakış açısına borçlu: Algılanan dünyanın yansıtıcıları olmalarına...

Haberin Devamı

Tartışmasız en ünlüsü

Claude Monet, dünyanın en ünlü izlenimci ressamı olarak biliniyor. Yaptığı resimlerin her biri, izlenimcilik akımında baş tacı ve mihenk taşı. Bu eserlerin takdir edilen yanı, hem bağlı olduğu akımın tüm yönlerini ortaya koyması, hem de tüm özeniyle tuvale aktardığı objelerin 'güzelliğini' sergileyebilmesi. Fırça darbeleri, kullandığı teknik ve izleyicide yarattığı özel hisler, Monet'in takdir edilmesini sağlıyor.

En ünlü müzayede şirketinde

İzlenimciliğin ustası Monet'nin İngiltere'nin en ünlü müzayede şirketi Sotherby's tarafından düzenlenen bir müzayedede eserleri sergilenmeye ve satılmaya başlayınca, ortaya harika bir sonuç çıktı. Sotherby's'i, birkaç ay önce yaptıkları müzayedede Banksy'nin bir eserini sattıktan sonra başlarına gelen ilginç olaydan hatırlıyorsunuzdur. Banksy, çerçevenin içine bir kağıt öğütücü yerleştirmişti ve eser 1 milyon dolara satıldıktan hemen sonra kağıt öğütücü çalışarak eserin yarısını paramparça etmişti.

Haberin Devamı

Sotherby's buna rağmen, Claude Monet'in ünlü eserlerini pazarlayarak büyük bir başarıya imza attı.

Tek resim, 110 milyon dolar

En pahalı izlenim: 110 milyon dolara satılan Monet tablosu

Fransız izlenimci Claude Monet'in 'Haystacks' isimli serisinden bir eser, 85.77 milyon pound'a (110.7 milyon dolar) Sotherby's New York tarafından satıldı. Fiyatıyla pek çok rekoru kırmış durumda.

Monet'in bu çalışması, dünyanın ilk 100 milyon doların üstünde satılan izlenimci eseri oldu. Müzayedeye katılan 6 kişi, yaklaşık 8 dakika eseri almak için uğraşıp fiyat arttırdı.

En pahalı 10'dan biri

Aynı eser, bu fiyatla birlikte dünyanın en yüksek fiyata satılan 10 eserinden biri oldu. 'Haystacks' serisine 1880'lerin ortasında başlayan Monet, 1889-1891 arasında bu serinin en önemli eserlerini vermişti.


andac.uzel@demirorenmedya.com

Benzer İçerikler