Geri Dön
Femme fatale nedir?

Femme fatale nedir?

Femme fatale tabirini sıklıkla duyuyoruz. Ancak anlamını gerçekten biliyor muyuz? Femme fatale nedir? İşte femme fatale hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Femme fatale nedir?

Femme fatale, birlikte olduğu erkeklere sıkıntılar yaşatan, tehlikeli, seksi, kışkırtıcı kadınları tanımlar. Fransızca bir tabir olan femme fatale, 'felakete neden olan kadın' anlamına geliyor. 'Femme fatale'in okunuşu da sıklıkla merak ediliyor. 'Femme fatale', 'fam fatal' şeklinde okunuyor.

Femme fatale tiplemesi

Femme fatale tiplemesi, neredeyse bütün kültürlerin efsane ve folkloründe kendine yer bulur. Daha yakın yüzyılda aralarında Oscar Wilde, Edvard Munch ve Gustav Klimt gibi sanatçıların da olduğu yazar ve ressamlar, eserlerinde femme fatale tiplemelerine yer verdi. Edebiyat ve resimle başlayan femme fatale tiplemesi, sinemanın gelişmesinden sonra çok daha geniş kitlelerin dikkatini çekti.

Femme fatale ve yabancılık

Özellikle Anglo-Sakson kültüründeki femme fatale tiplemeleri analiz edildiğinde ilk göze çarpan 'yabancılık' vurgusu. Bir tür vampir olarak tasvir edilen femme fatale tiplemeleri, karanlık emellerine kavuşmak için erkeklerin erkekliğini, kişiliğini, itibarlarını sömürerek çökertir. 20'nci yüzyıl başlarına ait en önemli vamp femme fatale tiplemelerine örnek olarak Lawrence Durrell'in İskenderiye Dörtlüsü'ndeki Justine karakteri verilebilir.

Femme fatale örnekleri

Femme fatale örnekleri sıralanırken sinemadan yararlanmak mümkün. Sinemada sıklıkla femme fatale karakterlerin öykülerine yer veren yönetmenler, unutulmaz filmlere imza atmıştır. Bu karakterler arasında Nikita ve Lara Croft'u sayabiliriz. Keza Rita Hayworth tarafından canlandırılan Gilda karakteri de beyazperdenin unutulmaz femme fatale karakterlerinden biri.

Benzer İçerikler