Geri Dön
Gulaş nedir?

Gulaş nedir?

Gulaş, Avrupa mutfağının simgelerinden. Peki nasıl bir yemek? Gulaş nedir? Gulaş, hangi ülkenin geleneksel yemeği? İşte gulaş hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Gulaş nedir?

Gulaş, 'Gulyas' kelimesinden geliyor. Macarca bir kelime. Tahmin edebileceğiniz gibi Macaristan'ın en ünlü yemeklerinden biri. Özellikle ülkenin başkenti Budapeşte'ye gittiğinizde restoranlarda sıklıkla karşınıza çıkıyor.

Gulaş nasıl bir yemek?

Gulaş, genellikle dana eti, soğan ve kırmızı biberden yapılıyor. Kökeni, 9'uncu yüzyıla dayanan Gulaş, aslında Macar çobanların yediği bir haşlama yemeğidir. Gulaş kelimesi ise Macarcada 'çoban' anlamına gelir.

Gulaşın tarihçesi

Kökeni 9. yüzyıla dayanan gulaş yemeği adını Macar çobanlarından alıyor. Sürüleri otlatmaya giderken yola çıkan çobanlar, yanlarına bu esnada taşıyabilecekleri yemekleri alırdı. İşte bu gulaş yemeği de çobanların yanlarına aldıkları et, soğan ve biber karışımından doğdu.

Gulaşın vazgeçilmezleri

Gulaşın en önemli olmazsa olmazı elbette et... Bir et yemeği olan gulaşın, diğer et yemeklerinden en önemli farkı, içindeki kırmızı biber. Ancak kırmızı biber, gulaşa 18'inci yüzyılda eklenmeye başladı. Önceden kırmızı bibersiz yapılıyordu.

Gulaş ve Avrupa mutfağı

Gulaş, Avrupa mutfağında kendine özgü bir yer edindi. Macaristan dışında özellikle Kuzeydoğu İtalya ya da Avusturya gibi Macaristan'a komşu ülkelerde de yaygın pişirilir.

Benzer İçerikler