Geri Dön
Nişasta bazlı şeker normal şekerden daha çok mu zararlı?

Nişasta bazlı şeker normal şekerden daha çok mu zararlı?

Şekerin sağlığa zararları sıklıkla gündeme geliyor. Peki nişasta bazlı şekerin normal şekerden farkı ne? Nişasta bazlı şeker ne gibi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Her şeyden de önemlisi hangi tür olursa olsun şekerin faydasından çok zararı mı var? Gelin hep birlikte Molatik olalım...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Aslına bakılırsa birçok bitki bünyesinde şeker taşır. Fakat bizim toz, küp ya da endüstriyel olarak tüketebildiğimiz şeker yalnızca şeker kamışı ve şeker pancarından elde edilir. Şeker kamışı tropikal iklimlerde yetişebilen bir bitki olduğu için ülkemizde tarımının yapılması mümkün değil. Türkiye'de şekerin hammaddesi iklim koşullarının uygun oluşu sebebiyle şeker pancarıdır. Türkiye topraklarında şeker üretimi ile ilgili ilk denemeler Osmanlı İmparatorluğu zamanında başladı. Fakat ilk şeker fabrikası 15 Haziran 1926'da İstanbul ve Trakya Şeker Fabrikaları T.A.Ş olarak cumhuriyet döneminde kuruldu. 17 Aralık 1926'da Uşak'ta bir başka şeker fabrikası da kapılarını açtı. Şekerin üretildiği ilk fabrika ise 26 Kasım 1926 ile Apullu Şeker Fabrikası oldu. Bu fabrikalar ülkemizin şeker ihtiyacını karşılasa da artan nüfus gibi etmenler sebebiyle yeni iki şeker fabrikası hizmete girdi ve fabrikalar 1950'li yıllara kadar şeker ihtiyacını karşıladı. 1951 ve 1956 yıllarını kapsayan beş yıllık sanayi kalkınma planı çerçevesinde on bir yeni şeker fabrikası daha hizmete açıldı. Zaman içerisinde yeni şeker fabrikaları da açılarak şeker tüketimine artan talebe cevap verdi.

Haberin Devamı

Nişasta bazlı şeker nasıl üretiliyor ve hangi alanlarda kullanılıyor?

Peki bunca zararı olduğu söylenen ve hatta erkeklerde kısırlığa bile sebep olduğu açıklanan nişasta bazlı şeker aslında ne? Dünya çapında şekerin yüzde 75'lik kısmı şeker kamışından, yüzde 25'lik kısmı ise şeker pancarından elde ediliyor. Nişasta bazlı şekerler ise mısır, buğday ve patates gibi nişasta bazlı hammaddelerden bazı kimyasal yöntemlerle elde edilen ve genellikle glikoz, izoglikoz, fruktoz ve benzeri maddelerden oluşan şeker türü. Doğrudan tüketilmeyen nişasta bazlı şekerler, şekerli ürünler üreten firmalar tarafından bir çeşit girdi olarak kullanılıyor ve şekerli ve unlu ürünler, dondurma, helva, reçel, marmelat, alkollü ve alkolsüz içeceklerde bir tür tatlandırıcı olarak kullanılıyor.

Haberin Devamı

Peki nişasta bazlı şeker ne gibi sağlık sorunlarına sebep oluyor?

Nişasta bazlı şekerler obezite, karaciğer yağlanması ve siroz, bağırsak florası ve mikrobiyatasında değişiklik, kolon, meme, ve pankreas kanseri ve erkeklerde kısırlık gibi sağlık sorunlarını tetikliyor.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu da yukarıda saydığım risklere dikkat çekerek nişasta bazlı olsun ya da olmasın şeker tüketiminin, günlük kalori miktarının yüzde 10'unu geçmemeli uyarısında bulunuyor. Özellikle genç yaştaki çocukların şeker tüketimi yerine sağlıklı beslenme yöntemini tercih etmesi gerekliliği vurgulanıyor. Çocuk yaşta aşırı şeker tüketimi gelecekte bitmek bilmeyen sağlık sorunlarına zemin hazırlıyor.

Benzer İçerikler