Geri Dön
Kozmopolit ne demek?

Kozmopolit ne demek?

Kozmopolit kelimesi günlük hayatta sıkça kullanılıyor. Peki anlamını biliyor muyuz? Kozmopolit ne demek? İşte kozmopolit hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Yunanca kökenli olan 'kozmopolit' kelimesi, 'evren' veya'dünya' anlamlarına gelen 'kosmos' ile 'yurttaş' anlamına gelen 'polites'ten türetilmiştir. 'Kozmopolit', 'dünya yurttaşlığı' ya da 'evren yurttaşlığı' gibi anlamlara gelir. Günlük hayatta sıklıkla kullanılan anlamıyla, 'çeşitli kimseleri barındıran topluluk'tur. Günlük hayatta kullanılan 'kozmopolit' kelimesi, 'farklılık' ve 'çeşitlilik' kavramlarını belirtir.

Haberin Devamı

Kozmopolitanizm nedir?

Kozmopolitanizm, çeşitliliği kapsar. Sosyolojik bir kavram olan kozmopolitanizm, farklılıkların hoş görülmesini, tüm insanların aynı ahlak topluluğunun parçası olduğunu, insanların birlikte yaşama eğilimini anlatır. Dünya toplumunu hedefleyen kozmopolitanizmde, yerel nitelikteki bağlılığın yerini evrensel bağlılık alır. Evrensel düşünceler benimsenir. Tüm dünyanın ülke ya da vatan olarak görüldüğü bir kavramdır.

Kozmopolitanizm neyi savunur?

Kozmopolitanistlerin savundukları değerleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Yeryüzündeki bütün insanlar, aynı ahlak topluluğunun parçasıdır.
  • Farklılıklar hoş görüyle karşılanmalıdır, farklıklıklar birer zenginlik belirtisidir.
  • Bireylerin kimliklerinin oluşumuna, farklı kültürlerin kaynaklık etmesi doğal ve normaldir.

Modern kozmopolitanizm nedir?

Dünya barışını savunan fikirleriyle tanınan Erasmus ile şekillenen modern kozmopolitanizm, insanların birlik ve beraberliğini savunurken, devletlerin yapay ayrılıklar getirdiğini öne süer. Modern kozmopolitanizmin seviye atlaması ise Kant sayesinde gerçekleşmiştir.

Benzer İçerikler