Geri Dön
Ay'a gitmenin zamanı geldi!

Ay'a gitmenin zamanı geldi!

Artık Ay'a yeniden gitmenin, hem de kalmak üzere gitmenin zamanı geldi!

Selami ÖKTEM
Selami ÖKTEM

Zengin olmayı kim istemez ki? Ya da belki sadece pahalı bir araba istiyorsunuzdur. Peki, güzel bir eviniz olsun ister misiniz? Bahçesinde havuzu da olan, büyük bir ev… Bazılarınız daha farklı düşünüp, "Sadece sağlıklı ve huzurlu, uzun bir ömür istiyorum" diyebilir. Hayallerimizin sonu yok. Ancak onları gerçekleştirmek imkansız gibi geldiği için, genellikle peşlerinden koşmayız. Sonuç olarak da hayallerimiz ulaşılmaz olarak düşlerimizde kalır.

Haberin Devamı

Bir İtalyan fıkrasına göre, fakir bir adam her gün büyük azizlerden birinin heykeline gider ve dua edermiş. “Sevgili Aziz, lütfen lütfen lütfen, bugün piyangoyu kazanayım.” Bir gün Aziz heykeli canlanmış, fakir adama eğilmiş ve ona demiş ki; “Oğlum lütfen lütfen lütfen önce bilet al.”

Yeni bir hayal

Hayallerimizi gerçekleştirmenin ilk adımı harekete geçmektir. Başarılı insanların temel prensibi bu. Mesela Sergey Bin ve Larry Page, hepimizin bildiği o büyük firma Google'ı, Kaliforniya’da bir garajda kurdu. Garaja aylık 1700 dolar kira verdiler ve 5 ay garajda kaldılar.

Steve Jobs, Bill Gates, Paul Allen, Steve Wozniak gibi birçok kişi işlerine çok küçük yerlerde, küçük bütçelerle ve sınırlı iş gücü ile başladılar. O ilk adımı attılar, vazgeçmediler ve hayallerini gerçekleştirdiler. Bu büyük hayalcilerden biri geçtiğimiz günlerde tüm insanlık tarihini değiştirebilecek bir hayalini daha anlattı: Mavi Ay Projesi (Blue Moon Project).

Haberin Devamı

Aya gitmenin zamanı geldi

Jeff Bezos küçük bir garajda başlayan girişimleri gördükçe çok etkilenir. 1994 yılında Washington’daki küçük bir garajda internet üzerinden kitap satmaya başlar. İlk satışı, kurulduktan tam 1 yıl sonra gerçekleşir. Uzun bir bekleyişle geçen koca bir yıl... Ama o ilk adımı attı ve vazgeçmedi. Artık hemen hemen her şeyin satın alınabildiği Amazon, böylece günden güne büyümeye başladı.

Jeff Bezos için bazıları her ne kadar 'büyük girişimci' dese de, ben 'büyük hayalci' demeyi daha uygun buluyorum. Çünkü geçtiğimiz günlerde tanıttığı “Mavi Ay Projesi” ile bir kez daha, çoğumuzdan daha büyük hayaller kurabildiğini ispatladı. Bizlere "Artık Ay'a yeniden gitmenin, hem de kalmak üzere gitmenin zamanı geldi" mesajını verdi.

Belki de kanat takıp uçabileceksiniz

Mavi Ay Projesi ile, 2024 yılında Mavi Ay isimli uzay aracı, Ay yüzeyine iniş yapacak. Bu araç, insanları ve teçhizatı Ay yüzeyine bıraktıktan sonra, Ay yüzeyinde kendi kendine dolaşabilecek. Ay'ın yörüngesine uydular yerleştirebilecek. Dünya’dan fırlatıldığında 15 ton gibi büyük bir ağırlıkta olacak aracın, Ay'a indiğindeki ağırlığı 3 ton olacak. Mavi Ay, Ay'ın güney kutbunda keşfedilen buz kütlelerini ayrıştırarak yakıt haline getirebilmek için Ay’ın bu bölgesine inecek ve elde ettiği yakıtları bir sonraki görevinde kullanmak üzere depolayacak.

Haberin Devamı

Ancak asıl büyük hayali sona sakladım. Jeff Bezos daha önce Princeton Üniversitesi'nden fizikçi Gerard O'Neal tarafından ortaya atılan modellere benzer şekilde, içerisinde 1 milyon kişinin yaşayabileceği uzay yerleşim araçları geliştirmeyi planlıyor. Belki de dünyanın en ünlü şehirlerinin birer kopyası şeklinde inşa edilebilecek bu yerleşim araçlarında insanlar, hayvanlar, bitkiler bulunabilecek. Örneğin; yer çekiminin azaltılabildiği bu şehirlerde kanat takıp uçabileceksiniz. Zaman zaman dünyaya dönebilecek olan bu uzay yerleşim araçları ya da başka bir deyişle Jeff Bezos’ un büyük hayali, bakalım ne zaman insanlığa yeni bir kapı aralayacak?

Peki şimdi size geri dönelim. Sizin hayaliniz ne? Zengin olmak mı? Belki de pahalı bir araba istiyorsunuzdur. Peki, güzel bir eviniz olsun ister misiniz? Bahçesinde havuzu da olan büyük bir ev…

Benzer İçerikler