Geri Dön
Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerde kış koşulları nasıldır?

Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerde kış koşulları nasıldır?

Kış mevsiminin yalnızca Dünya'da yaşandığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Aslına bakılırsa Güneş Sistemi'ndeki diğer gezegenlerde ve uydularda da bizim bildiğim şekilde olmasa da yaz ve kış mevsimleri yaşanır. Bu koşullara biraz yakından bakalım.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Uzayda kardan adam yapabileceğiniz gezegenlerin ve uyduların var olduğunu biliyor musunuz?

Haberin Devamı

Bir zamanlar yaşama dair tüm koşulların var olduğu düşünülen Kızıl Gezegen Mars'ı nasıl bilirsiniz? Muhtemel cevabınız kurak ve çorak olacaktır. Fakat Curiosity 7 Mars Rover aracının Mars'ta da tıpkı Dünya'daki gibi kar yağdığını tespit ettiğini ve 2017'de yapılan bir araştırmada da Mars üzerinde gerçekleşen fırtınalar süresince tipi şeklinde yağışların görüldüğünü söylesek bu sizi son derece şaşırtabilir.

Daha önce yapılan araştırmalar da Mars'ta her gece buz mikropatlamaları şeklinde kar yağdığını gösteren delillere rastlanmıştı.

Nature Geoscience tarafından yapılan bir araştırma da Mars'ın Dünya'daki su buharı oranından çok daha düşük su buharına sahip olmasına rağmen Mars atmosferinin su ve buz taneciklerinden oluşan bulutlara ev sahipliği yaptığını ve bulutların gezegen boyunca su buharı ve mevsimsel buz depoları döngüsünü kontrol ettiğini ortaya koymuştu.

Haberin Devamı

Fakat bu bulutların yerel hava koşullarına olan etkisi konusunda net bir bilgi yok. Mars bulutlarının nemli konvektif hareketliliği bulunmadığı ve kar yağışının yalnızca tekli parçacıkların yavaşça çökerti şeklinde yüzeye düşmesiyle meydana geldiği düşünülüyor.

Mars zemininde biriken kar kısa bir süre sonra tekrar buhar haline dönüyor. Yine de çok bulutlu ya da yüksek rakımlı bölgelerde kalıcı kar tabakası da bulunuyor.

2011 yılında Cassini uzay aracı, Satürn'ün uydusu Enceladus'ta oldukça sert buzlu koşulların bulunduğunu tespit etmişti.

Enceladus'un yüksek çözünürlüklü haritası bu uydunun kayak severler için tam da biçilmiş kaftan olduğunu göstermişti. Enceladus uydusunda aktif biçimde buz tozu ve buharı bulunuyor.

Enceladus uydusundaki kar yağışları Dünya'nın aksine daha yavaş biçimde yere düşüyor. Bu sebeple Enceladus'ta ortalama 100 metre kar kalınlığına erişmek için 10 milyonlarca yıl boyunca kar yağması gerekiyor.

Çapı 500 kilometre olan Enceladus, Satürn'ün en büyük 10'uncu uydusu.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler