Geri Dön
Dindar bireylerin doğuştan dindar olmadığı ortaya çıktı

Dindar bireylerin doğuştan dindar olmadığı ortaya çıktı

Oxford ve Coventry Üniversiteleri, dindar insanların doğuştan dindar olup olmadığı vakasını masaya yatırdı ve ortaya ilginç sonuçlar çıktı.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

İnsanların doğuştan bir dine sahip olduğu ve doğduğu toplumdaki dini özelliklere göre hareket ettiği söylenir.

Haberin Devamı

Fakat Oxford Üniversitesi ve Coventry Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü bir araştırma bunun pek de bilinen şekilde olmadığını söylüyor.

Yapılan araştırmaya göre bir insanın inançlı olup olmayacağı ya da inandığı din kurallarına göre hareket edip etmeyeceği, sosyokültürel süreçler ve yetiştirilme tarzı ile alakalı.

Daha önce yapılan çalışmaların aksine bu çalışma sezgi, analitik düşünme ya da doğaüstü inançlar arasında bir ilişki olmadığını da açıklıyor.

İspanya'ya uzanan Camino de Santiago de Compostela haç yolunu tavaf edenlerin de yer aldığı araştırmaya katılan kişilere din inançlarının gücü ve haç yolunda geçirdikleri süre gibi sorular sorulmadan önce bir olasılık testi yönlendirildi.

Teste katılan kişilerden, soruları mantık ya da güdü temelli cevaplandırılması istendi.

Haberin Devamı

Analitik düşünmeyi düzenlediği düşünülen sezgi ya da kavramsal kısıtlamayı artırmak için matematik bilmeceleri ve beyin uyaran egzersizler de ek çalışmalar için kullanıldı.

Daha önceki araştırmalar ateist ya da dine inanmayan bireylerin beyinlerinin baskı kontrol mekanizmasını daha çok kullandığını öne sürse de bu araştırma doğaüstü bir inanç ve sezgisel düşünme arasında bir bağ olmadığını gösterdi.

Yani buna göre dine ne kadar bağlı olup olmadığınızın tek açıklaması yetiştirme tarzınız ve yetiştiğiniz kültürle ilgili.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler