Geri Dön
Sahne korkusu nasıl yenilir?

Sahne korkusu nasıl yenilir?

Sahne korkusu, insan zihninde kolayca yaratıldığı gibi kolayca yok olmayabilir. Fakat çeşitli ufak uygulamalar sayesinde bu kaygı gittikçe azalabilir. Gelin sahne korkusunu alt etmenin yollarına Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Sahne, size bambaşka duygular yükleyebilir


Genellikle izleyici, sahnedeki kişinin duygularını fazla düşünmeden büyük beklentiler ile ‘büyük olaylar’ başarılmasını görmek ve buna şahit olmak ister. Tabii ki bu durum sahnede kim olursa olsun, eğer sahne performansına yıllarını veren biri değilse onu etkiler. Hatta sahneye fazlasıyla alışmış birinin bile tarifsiz bir heyecanı olabilir sahnedeyken… Fakat bunu göremeyiz, hissedemeyiz, bilemeyiz. Sahnedeki performansın başarılı olmasından veya seyirciyi büyülemesinden ziyade, sahnedeki bireylerin hissedemediğimiz o heyecanı, yaşanma ihtimaline karşı 'kötü duygu'lara hazırlıklı olmalarından kaynaklanır.

Sahne korkusunu yok etmek, beklendiği gibi hemen olacak bir şey değildir. Aslında her şey siz istediğinizde oluşur. Yani zihninizin içinde. Fiziksel ve zihinsel olarak doğru metotları uyguladığınızda, sahne korkunuzun da azaldığını göreceksiniz...


Doğru karakter analizi


Sahne performansı yaratmak, uygulama yapmak ve sergilemek ne kadar meşakkatli bir iş olarak gözükse de ‘doğru karakteristiğe uygun performans birleşimi'ni ortaya çıkarmak, büyük önem taşır. Bu durumu sahne korkusu üzerinden düşündüğümüzde, sahne için hazırlanan bireyin fiziksel ve düşüncesel yapısına uygun performansı bulmak, bireyin sahne korkusunu tamamen olmasa da ortadan kaldırma amacıyla uygulanacak ilk adımlardan biri olabilir.


Korkmaktan korkmayı bırakın


Hangi alanda çalışırsanız çalışın, sahnede veya kamera karşısında performans sergilemek, sizin için fazlasıyla zorlayıcı bir deneyim olabilir. Sahneye çıkacağımızı öğrendiğimiz andan itibaren çoğunlukla hepimizin yaptığı çeşitli hatalar vardır. Bunları ‘hata’ olarak nitelendirmemin sebebi, sahneye çıktığınızda heyecan ve korku gibi duygularınızı ortaya çıkartması elbette. Yani bir türlü hayal ettiğiniz performansı sergilemenizi engelleyecek tedirginliklerden ibaret hepsi.

Bunlar, sahneye çıkacak herkesin en az bir kez de olsa düşündüğü durumlardır.


Özgüven şart!


Zihnimiz, sahneye çıkmadan önce yaşanacak sahne performansının bir ‘ön gösterimi'ni sunar bize. Fakat gerçeğinden farklı olarak bu ön gösterim, daha karanlık ve karamsardır. Farkında olmadan zihnimizde yarattığımız korkunç senaryolar, gelecekte harika başarılara imza atacağımız güzel anıları bozuyor belki de. Bu yüzden sahne korkusunu içsel olarak yaşayan kişilerin ‘korkmaktan korkmayı’ acilen bırakması gerekir. Bunun yerine, belirli pozitif düşüncelerle ve en önemlisi de özgüven duygunuzu benimsemekle işe başlayabilirsiniz.


Hatırlatmalar yapın


Kendinize belirli hatırlatmalar yapmalısınız. Hayal ettiğiniz performansı canlandıramasanız bile, hiçbir şeyin henüz bitmediğini, çok daha güzellerini ilerde sergileyebilme hakkına sahip olduğunu, sergilediği performans ve emek için insanların sizi takdir edeceğini unutmamalısınız...


İlk dakikalar çok önemli


Genellikle insanlar sahne korkusunu sahneye çıkmadan önce yenmek ister ve en korkusuz haliyle sahnede hayal eder kendini. Bu yüzden de korkularını yenmek için çeşitli programlar uygular. Bu elbette yanlış değildir. Korkularını ve kaygılarını hafifletmek adına ya da cesaretlendirmek adına yapılan hamleler her zaman gereklidir. Ufak egzersizler herkesin işine yarayabilir. Fakat sahne korkusunu yaşayan insanlar sahneye çıktığında bambaşka bir telaş ve heyecanla karşılaşabilir. Bunu alt etmenin yolu ise olabildiğince panik yapmamaya çalışmaktır. İlk beş dakikayı geride bıraktığınızda, sahne korkunuzun da yavaş yavaş geride kalacağını gözlemlemek mümkün olabilir.

Sahneye adım attıktan sonra kişinin etrafı ile gerçekleştirdiği alışma süreci, ilk dakikaların ardından hafiflemeye başlayacaktır. Bu nedenle ‘zaman her şeyin ilacı’ sözünün gereksiz bir niteliğe sahip olmadığını yeniden anlıyoruz..


Sevildiğiniz için izliyorlar


Sahne korkusu için unutulmaması gereken bir diğer durum ise sahnede sizi izleyecek kişilerin sizi sevmediği için değil, aksine sevdiği için orada bulunduklarını düşünmektir. Eleştiriler her zaman ve her durumda yapılabilir. Fakat yine de kendinize karşı tarafsız davranmaktan yana olmalısınız. Böylece sahne korkunuzun yavaş yavaş azalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Benzer İçerikler