Geri Dön
Afrika'nın simgesi Baobab ağaçları iklim değişikliği sebebiyle kuruyor

Afrika'nın simgesi Baobab ağaçları iklim değişikliği sebebiyle kuruyor

Afrika kıtasının simgelerinden olan bin yıllık Baobab ağaçlarından en yaşlı ve büyük olanları iklim değişikliği sebebiyle kurudu.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Afrika'nın tropikal iklim görülen bölgelerinde yetişen Baobab ağaçları ölmeye başladı. Zimbabve, Namibya, Güney Afrika, Botsvana ve Zambiya'da bulunan Baobab ağaçlarından bazıları kısmen ya da tamamen kurudu. Kuruyan ağaçların bazılarının tarihi Antik Yunanlılar dönemine kadar uzanıyor.

Haberin Devamı

En yaşlı 13 Baobab ağacının dokuzunun ve en büyük 6 Baobab ağacının beşinin son 12 yılda kısmen ya da tamamen kuruduğu tespit edildi.

Yaşam ağacı olarak da adlandırılan Baobab ağacı, Afrika'nın sert kurak döneminde bile besin değeri yüksek meyveler üretmesiyle biliniyor. 3000 yıl yaşayabilen Baobab ağaçlarının gövdesi otobüs büyüklüğüne kadar erişebiliyor.

Güney Afrika'da yer alan Kruger Ulusal Park'nın internet sitesindeki bilgilere göre geçmiş zamanlarda Baobab ağaçları bir tür hapishane, ahır ve otobüs durağı olarak kullanılıyordu.

Zimbabve nerede?

10 aile iklim değişikliği sebebiyle Avrupa Birliği'ne dava açtı!

Baobab ağaçları yapraklarını döktüğünde dalları tıpkı ağaç kökü gibi görünüyor. Uzun yaşam ömürleri ve Afrika'nın sert kurak iklimlerine dayanıklılığı ile bilinen Baobab ağaçları bu özellikleri sayesinde Afrika'daki birçok efsanenin de ana öğesi.

Haberin Devamı

Ölen Baobab ağaçlarından en yaşlısı olan 2500 yaşındaki Panke ağacı 2010 - 2011 döneminde kurudu.

Serengeti Milli Parkı hakkında bilgiler...

Baobab ağaçlarının ölüm sebebi tam olarak bilinmese de iklim değişikliğinin kuruma vakalarından sorumlu olduğu düşünülüyor.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler