Geri Dön
Yaz mevsimi ne zaman başlıyor? Yaz mevsiminin ilk günü

Yaz mevsimi ne zaman başlıyor? Yaz mevsiminin ilk günü

Haziran ayının başlamasıyla beraber herkes yaz mevsiminin ne zaman geleceğini merak etmeye başladı. Yaz mevsimi hangi tarihte başlıyor? Yaz mevsiminin ilk günü nedir? İşte yaz mevsimi hakkında bazı bilgiler...

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Yaz mevsiminin ilk günü meteorolojik ve astonomik olarak farklılık gösterir. 1 Haziran 2018 tarihi meteorolojik olarak yaz mevsiminin başlangıcıdır ve meteoroloji uzmanları için 1 Haziran 2018 tarihi esastır.

Haberin Devamı

Meteorolojik olarak yazın başlangıcı ne anlama geliyor?

Meteoroloji uzmanları bir yılı dört mevsime bölmek için Gregoryen takvimi kullanır. Buna göre yaz mevsimi Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kapsar ve 31 Ağustos tarihi itibariyle meteorolojik yaz mevsimi sona erer.

Astronomik yaz nedir?

Bilim insanları mevsimlerin başlangıcını, Dünya'nın Güneş'e olan konumu ile belirler. Bu döngüler, Güneş ışınları Dünya'nın ekvator çizgisi, Oğlak ve Yengeç dönencelerine 90 derece dik açı ile düştüğü zamanı temsil eder.

Güneş ışınlarının ekvator çizgisine dik açı ile vurduğu 21 Mart tarihinde Kuzey Yarım Küre'de ilkbahar ve Güney Yarım Küre'de sonbahar mevsimleri başlar. 23 Eylül tarihinde ise durum tam tersidir.

Haberin Devamı

Güneş ışınlarının ekvator çizgisinin 23° 27' kuzeyi olan Yengeç Dönencesi'ne 90 derecelik dik açıyla vurduğu tarih olan 21 Haziran Kuzey Yarım Küre için yaz başlangıcı, Güney Yarım Küre içinse kış başlangıcıdır. Güneş ışınlarının 21 Aralık tarihinde ekvator çizgisinin 23° 27' güneyine 90 derecelik dik açıyla vurması da Güney Yarım Küre için yaz, Kuzey Yarım Küre için kış mevsimi başlangıcıdır.

2017 yazının kulak kanatan 7 şarkısı...

Belirtilen tarihler Dünya'nın elips şeklindeki yörüngesi sebebiyle değişiklik gösterse de mevsim başlangıçları için genel kabul gören tarihlerdir. Yaz mevsimi Kuzey Yarım Küre'de Güney Yarım Küre'ye oranla 2 gün daha uzun sürmektedir. Bunun sebebi ise Dünya'nın eksen eğikliğidir.

Yaz mevsimi ne zaman sona erecek?

2018 yılında astoronomik yaz mevsimi 21 Haziran günü başlayacak 23 Eylül günü sona erecektir.

En uzun gün hangi tarihte yaşanır?

Astronomik olarak yaz mevsiminin başladığı tarih olan 21 Haziran ayrıca Kuzey Yarım Küre'de en uzun gündüz süresinin de yaşandığı gündür. Bu tarihten itibaren gündüz süreleri 21 Aralık tarihine kadar kısalmaya başlar. Yine bu tarihte Güney Yarım Küre'de en kısa gündüz süresi yaşanır.

En kısa gün hangi tarihte yaşanır?

Kuzey Yarım Küre için en kısa gün, kış gün dönümü olan 21 Aralık'ta yaşanır. Güney Yarım Küre'de ise bu tarih 21 Haziran'dır.

Haberin Devamı

Türkiye'de Güneş'in en son battığı yer neresidir?

21 Haziran tarihinde Türkiye'de Güneş'in en son battığı yer saat 20:50 ile Edirne'dir.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler