Geri Dön
ABD'de hükümetin kapanması ne anlama geliyor?

ABD'de hükümetin kapanması ne anlama geliyor?

Geçtiğimiz Cumartesi günü ABD Senatosu, bütçe konusunda uzlaşamadı ve ABD Hükümeti kapandı. Peki hükümetin kapanması ne anlama geliyor?

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

ABD Hükümeti'nin yüzbinlerce çalışanı bugün çalışmayacak. Sebebi ise ABD'de hükümetin kapanması. ABD Senatosu, bütçe konusunda uzlaşma sağlayamadığı için hükümet kapandı.

Haberin Devamı

Bütçede uzlaşma sağlanmazsa birçok hükümet çalışanı maaş alamayacak. Pazar günü yapılan görüşmelerde de Demokratlar ve Cumhuriyetçiler ortak bir noktada uzlaşamadı. Görüşmeyi kilitleyen konulardan en önemlisi göçmenlik.

Belli başlı hizmetler hala çalışıyor olsa da Özgürlük Heykeli gibi ünlü turistik cazibe noktaları kapalı.

Peki ABD Hükümeti neden kapalı?

Geçtiğimiz Cuma gecesi, senatoda bütçe konusunda uzlaşma sağlanamadı. Üzerinde uzlaşılması gereken bütçe, 2018 yılının tümünü kapsamasa da en azından Şubat ayının ortasına kadar geçici bir anlaşma ile işler yürütülebilirdi.

Fakat Demokratlar geçici bir anlaşma yapılmasını reddetti ve sebebini göçmenlik hususundaki çekinceleri olarak belirtti.

Pazar günü de bütçede bir uzlaşma sağlanamadı. Bu sebeple bütçe görüşmeleri oylaması 22 Ocak 2018 günü Türkiye saati ile 20:00'ye ertelendi. Bu da çok sayıda federal hükümet ofisinin kapalı olacağı anlamına geliyor.

Haberin Devamı

ABD Senatosu kurallarına göre 100 üyenin 60'ı bütçe konusunda uzlaşma sağlarsa bütçe geçiyor.

Cumhuriyetçiler'in senatoda 51 üyesi Demokratlar'ıni se 49 üyesi bulunuyor. Bu durumda Cumhuriyetçiler'in, Demokratlar cephesinde en az 9 üyeyi ikna etmesi gerekiyor.

Demokratlar, göçmenlik hususunda tartışmak için Donald Trump ile görüşmek istiyor. Fakat Cumhuriyetçiler ise federal hükümet hizmetleri kapalıyken herhangi bir anlaşmanın sağlanamayacağını söylüyor.

Cumhuriyetçiler, Meksika Duvarı Projesi gibi güvenlik projelerine ve askeri harcamalara bütçeden kaynak istiyor.

Donald Trump'ın Meksika Suvarı Projesi'ne ne oldu?

ABD'de hükümetin kapanması ne anlama geliyor?

ABD'de hükümetin kapanması demek federal hükümet çalışanlarının ücretsiz izne çıkarılması anlamına geliyor. Yani hükümetin kapalı olduğu günler için federal hükümet çalışanlarına para ödenmeyecek.

Konut, çevre, eğitim ve ticaret sektöründe çalışan federal hükümet çalışanları Pazartesi gününü evde geçirecek. Hazine, sağlık, savunma ve ulaştırma bakanlıklarında çalışan personelin de neredeyse yarısı hizmet vermeyecek.

Vize ve pasaport işlemleri de hükümet açılana kadar askıya alınabilir.

Haberin Devamı

Yaşam ve mal güvenliğini gerektiren önemli hususlar için federal hükümet hizmet vermeye devam edecek. Bu hizmetler ulusal güvenlik, postane, hava trafik kontrolü, bazı tıbbi hizmetler, felaket desteği, hapishane, vergi ve elektrik üreten kurumları kapsıyor.

Trump yönetimi ayrıca ulusal parkların da açık tutulacağını duyurdu. En son 2013 yılında kapanan bu parklar halkın büyük tepkisini çekmişti.

ABD'de hükümetin kapanması Donald Trump'ın göreve başlama yıl dönümüne denk geldi. Trump'ın önümüzdeki hafta İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenecek olan Dünya Ekonomi Forumu'na da gidip gitmeyeceği şu an için bilinmiyor.

ABD'de en son 2013 yılında hükümet 16 gün süre ile kapatılmış ve kapatmanın faturası 2 milyar dolara mal olmuştu.

Taraflar neden anlaşamıyor?

Aslına bakılırsa ABD'de tek parti kontrolü sırasında hükümetin kapanması ülke tarihinde bir ilk. Cumhuriyetçiler hem kongre hem de Beyaz Saray yönetimini elinde bulunduruyor.

Cuma günü yapılan oylama 50'ye 49 olarak sonuçlandı. Bütçenin onaylanması için gereken oy sayısı 60.

Haberin Devamı

Demokratlar, ABD'ye çocuk olarak giriş yapan ve 700 binden fazla statüsü belirsiz göçmen için koruma talep ediyor.

Göçmenlik karşıtı söylemleri ile bilinen Trump liderliğindeki Cumhuriyetçiler ise bu konuda uzlaşmaya kapalı.

ABD'de hükümetin ne zaman hizmet vermeye başlayacağı ise henüz bilinmiyor.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler