Geri Dön
Hikikomori nedir?

Hikikomori nedir?

Hikikomori özellikle Uzakdoğu'yla yakından ilgilenenlerin sıklıkla karşılaştığı bir kelime. Peki anlamını biliyor musunuz? Hikikomori nedir? Hikikomori ne anlama geliyor? İşte cevabı...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Hikikomori nedir?

Önce Hikikomori'nin ne anlama geldiğine bakalım... Hikikomori Japonca bir kelime. Japoncada 'elini ayağını çekmek' ve 'geri çekilmek' gibi anlamlara geliyor. Hikikomori bir hastalık olarak tanımlanıyor. Ruhsal bir problem olan hikikomoriye özellikle başta Japonya olmak üzere bazı Uzakdoğu ülkelerinde sıklıkla rastlanıyor. Japonya'da hikikomori hastalığının etkisinde yaklaşık 300 bin kişi bulunuyor.

Hikikomori ve Japonya

Japonya, son yılların en büyük sorunu hikikomoriyle başa çıkmaya çalışıyor. Çoğunluğu erkek olan bu hastalar, kendisini yıllarca odalarına kapatıyor. Manga okuyup bilgisayar oyunu oynamaktan başka bir şey yapmıyor. Öyle ki, tuvalet ihtiyacını bile yine aynı odada gideriyorlar. Sanal alemde kendilerini daha rahat hisseden bu kişilerin hastalığı ilerledikçe saldırganlaşıyorlar. Hatta sonu cinayetle biten tartışmalar bile yaşayabiliyorlar. Kötü bitmiş gençlik aşkları, sınav maratonu gibi problemler de hastalığı tetikleyen unsurlardan.

Hikikomori belirtisi ve tedavisi

Hikikomori belirtileri nelerdir peki? Sıralayalım... Evden dışarı çıkmamak, kimseyle konuşmak istememek, kimseyle konuşmamak, odadan dışarı çıkmak istememek, sosyal hayattan kopmak, arkadaşlıkları bitirmek, aşırı stres, sinirlilik, saldırganlık, uykusuzluk, bilgisayar başında yemek yemek, depresyon, insanlardan kaçmak, bağırarak cevap vermek... Peki hikikomori tedavisinde neler yapılabilir? Öncelikle psikoterapinin şart olduğunu söylemeliyiz. Uzmanlardan mutlaka yardım alınmalı. Aileler, sabırlı olmalı ve çocuklarıyla iletişim kurmalı. Çocuklarının davranışlarını takip etmeli, çocuklarının ilgisini çekecek aktiviteler yapmalı.

Benzer İçerikler