Geri Dön
Hollanda hakkında bilmeniz gerekenler

Hollanda hakkında bilmeniz gerekenler

Hollanda sayısız eğlenceli etkinliğe ev sahipliği yapan oldukça keyifli bir ülkedir. Hollanda'yı bir kez ziyaret etmiş olanların yeniden gitmek istediği bu ülke mimarisi ve insanlarıyla Avrupa'da sıcak bir ülke olma özelliğini koruyor. Peki Hollanda'nın bilinmeyenleri neler?

Betül Yasemin Keskin
Betül Yasemin Keskin


Haberin Devamı

Bluetooth Hollanda'lı biri tarafından icat edildi
Bugün neredeyse tüm teknolojik ürünlerimizde kullandığımız Bluetooth, tam olarak Hollanda'lı biri tarafından icat edildi. Teşekkürü bir borç bildiğimiz bu kişi Hollandalı mühendis Dr. Jaap Haartsen'di.


En samimi insanlar Hollanda'da
Jetcost tarafından 2019 yılında yapılan bir ankete göre, Hollanda halkı Avrupa'nın en cana yakın halkı. Hollanda'yı dolaşırken, dost canlısı yerliler bulacağınızdan emin olabilirsiniz. Baya baya tescilli samimiler yani...


En uzun Hollandaca kelime 53 harf uzunluğunda
Hollanda dilinin eğlenceli yanlarından biri de 53 harf uzunluğunda olan 'Kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamhedenplan'. 1996 yılında Guinness Rekorlar Kitabı'nda sonsuza dek ölümsüzleştirilen bu dil 'çocuklar için karnaval hazırlık faaliyetleri' anlamına geliyor. Günlük konuşma dilinde pek sık rastlanmayan bu kelime eğlenceli olma özelliğini koruyor diyebiliriz.

Haberin Devamı


Hollanda kısmen deniz seviyesinin altında
Hollanda için bir sualtı şehri diyemeyiz ancak ülkenin önemli bir kısmının deniz seviyesinin altında olduğunu söylemek mümkün. Aktarılan bilgilere göre ülkenin neredeyse ⅓'si deniz seviyesinin altında. Hatta Hollanda'daki en alçak noktanın Rotterdam'ın hemen kuzeydoğusunda, deniz seviyesinden 6,7 m aşağıda bulunan Zuidplaspolder bölgesi olduğu biliniyor.


Hollanda'lılar sanatlarıyla gurur duyarlar
Hollanda için derin kültürel bir mirasa sahip olduğunu söylemek mümkün. Hollandalıların tarihleriyle ilgili en sevdikleri şeylerden biri de sanatçılıklarıdır. En ünlü sanatçılarından bazıları; Hieronymus Bosch, Vincent van Gogh, Rachel Ruysch ve Leo Beukeboom'dur ve Hollanda halkı bununla gurur duyar.


Hollanda'da insandan çok bisiklet var
Evet! evet yanlış duymadınız. Hollanda'da insandan çok bisiklet var. Yolları düz olduğu için bir yerden başka bir yere giderken ülkenin büyük bir çoğunluğu bisikletle ulaşımı tercih ediyor. Hatta aktarılan bilgilere göre Hollanda'nın nüfusu 18 milyon bisikletlerin nüfusu ise 22 milyon'muş. Biz öyle duyduk.

Haberin Devamı


Amsterdam ahşap direkler üzerine inşa edildi
Hollanda'nın başkenti olan Amsterdam bir bataklığın üzerine inşa edildi desek yanlış söylemiş olmayız. Amsterdam'daki binalar ve evler, şehri deniz seviyesinden yüksekte tutmak için uzun ahşap direklerle (en az 13m uzunluğunda) desteklendi. Bugün Amsterdam'ı ayakta tutan yaklaşık 11 milyon direk var!


Otobüs durağı değil, arı kovanı!
Hollanda'nın Utrecht şehrinde kentsel alanlarda biyoçeşitliliği geliştirmek için 316 otobüs durağına arı barınakları konuldu. Tıpkı normal otobüs durakları gibi çalışırlar, ancak bitkiler ve çiçeklerle kaplıdırlar. Ayrıca enerji verimliliği için LED ışıklara ve ekstra çevre dostu noktalar için bambu banklara sahiptirler.

Benzer İçerikler