Geri Dön
Agorafobi nedir? Agorafobi hakkında bilinmesi gerekenler

Agorafobi nedir? Agorafobi hakkında bilinmesi gerekenler

Bizim Hikaye dizisindeki Şeyma karakterinin yaşadığı psikolojik rahatsızlık Agorafobi nedir? Agorafobi hastaları neden evden çıkamıyor? Agorafobi'nin sebepleri nelerdir? İşte Agorafobi hakkında bilmeniz gereken her şey...

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Agorafobi, bireyin açık alanları güvensiz bulması sebebiyle kapalı alanlardan dışarı çıkamaması olarak açıklanan anksiyete bozukluğudur. Agorafobi hastalığı olan bireyler açık alanlardan, toplu taşım araçlarından, alışveriş merkezlerinden, kısacası ev dışındaki tüm mekanlardan korkarlar. Açık alana çıkan agorafobi hastası panik atak geçirebilir. Agorafobi belirtileri, bireyin açık alana adım atmasıyla beraber zirve yapar ve bu korku ortalama 6 ay boyunca sürer. Çok ciddi agorafobi vakalarında birey yaşamı boyunca evinden çıkamayacak hale gelebilir.

Haberin Devamı

Agorafobi'nin sebepleri nelerdir?

Agorafobi'nin genetik ve çevre faktörlü bir psikolojik rahatsızlık olduğu düşünülüyor. Agorafobi hastalığı bir yakının kaybedilmesi ya da bir saldırı sebebiyle ortaya çıkabiliyor. Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yazılan DSM-5 kitabı, Agorafobi hastalığını özgül fobi ve sosyal anksiyete bozukluğu arasında bir fobi olarak sınıflandırır. Agorafobi hastalığı yaşayan bireylerde ayrılma anksiyetesi bozukluğu, majör depresif bozukluğu ve posttravmatik stres bozukluğu görülebilir. Ciddi vakalarda depresyon ya da madde kullanımı rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.

Agorafobi hastalığından nasıl kurtulunur?

Agorafobi hastalığı olan bireylerin profesyonel tedavi alması şarttır. Profesyonel tedavi olmadan Agorafobi hastalığını yenmek neredeyse mümkün değildir. Tedavi süreci rehberlik ve bilişsel davranışçı tedavi ile yürütülür. Bilişsel davranışçı tedavi yöntemi Agorafobi hastası bireylerin yarısında etki gösterir. Agorafobi hastalığı yetişkinlerin yüzde 1.7'sini etkiler. Agorafobi hastalığı kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülür. Agorafobi genellikle erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkar. Yaşlı bireylerde Agorafobi görülme oranı çok düşüktür. Çok nadir de olsa bazı çocuklarda da Agorafobi görülebilmektedir.

Haberin Devamı

Agorafobi teşhisi nasıl konur?

Akıl sağlığı uzmanlarına panik atak rahatsızlığı sebebiyle başvuran bireylerde bir süre sonra Agorafobi rahatsızlığı da görülebilir. Agorafobi rahatsızlığını teşhis etmenin en doğru yöntemi, sürekli aynı sebeple başlayan panik atak ve atakları izlemektir. Agorafobi'de erken teşhis hastalığı atlatma adına önemlidir.

Agorafobi kelimesi nereden gelmektedir?

Agorafobi, Yunanca bir terimdir. Agora kelimesi 'açık alan', phobia kelimesi de 'korku' anlamına gelir.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler