Geri Dön
Bulimia nedir? Bulimia hastalığının belirtileri nelerdir?

Bulimia nedir? Bulimia hastalığının belirtileri nelerdir?

Yeme bozukluğu rahatsızlıklarından biri olan bulimia nedir? Bulimia hastalığının belirtileri nelerdir? Birçok nedene bağlı olan bulimia hastalığını neler tetikler?

Tosun Paşa
Tosun Paşa

Yeme bozukluğu ve yenilenlerin istifra etme hastalığı olan bulimia çoğunlukla yetişkinlik döneminin başlarında (18-24 yaş arası) görülür. . Hastaların yaklaşık yüzde 90'ı kadınlardan oluşur. Anoreksiya hastalığından farklı olarak bulimia mağduru hastalar her kilo aralığından olabilir. Yine de hastaların birçoğu genellikle hem bulimiya hem anoreksiya sahibidir.

Haberin Devamı

Bulimia nedir?

Genellikle şişmanlama korkusu, dış görünüşün kötü olacağı endişesiyle yemek yemeyi kontrol edememe gibi nedenlerle yemek yemekten suçluluk duyma, kusma, tiksinerek yemek yeme ya da hiç yiyememe hastalığıdır.

Genellikle genç kızlarda, nadiren de genç erkeklerde görülür. Düzgün fizikli olmak amacıyla psikolojik bir iç savaşa dönüşür.

Bulimia belirtileri nelerdir?

-Yenilenleri kusmak
-Depresyon
-Kısa sürede hızlı ve aşırı yeme
-Ani kilo alıp verme
-Çok yemek yediği sanrısı ve pişmanlık
-Kendini uzun süre aç bırakma
-Aşırı sinirlilik hali
-Kalp atışlarında ve nabızda düzensizlik
-Aşırı egzersiz takıntısı

Bulimia hastalığını neler tetikler?

Bulimia hastalığını tetikleyen sebepler arasında özgüven eksikliği, mutsuzluk eğilimi, kaygı bozukluğu, zayıf olma takıntısı, çocuklukta yaşanan kilo sorunları veya obezite, ebeveynlerin aşırı ya da yetersiz müdahaleleri ve sosyalfobi bulunur.

Haberin Devamı

Bulimia sonuçları neler olabilir?

Kadınlarda adet görememe ya da düzensizlik
Aşırı kusma sonucu vücutta su ve mineral kaybı
Bağırsak ve mide sorunları
Yemek borusu hassasiyeti ya da yırtılması
Kalp ritim bozuklukları
Duygu durum bozuklukları ve artan kaygı
Kişilik bozuklukları

Bulimia tedavisi

Bulimia hastalığının tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, ilaç tedavisi ve besin tedavisi beraber uygulanır. Kombine bir tedaviyle anoreksiyadan daha yüksek bir başarı oranıyla tedavi edilebilmektedir. Tekrarlama riski olan bir hastalık olması sebebiyle tedavi uzun sürebilir.

Benzer İçerikler