Geri Dön
Çocuklarda utangaç mesane sendromu nedir?

Çocuklarda utangaç mesane sendromu nedir?

Dünyada yaklaşık 17 milyon kişinin utangaç mesane sendromu yaşadığını biliyor muydunuz?  Bu sendrom bir sosyal kaygı bozukluğu olarak kabul ediliyor. Peki özellikle okul çağındaki çocuklarda görülen utangaç mesane sendromu ne ve etkileri neler?

Büşra Özbelli
Büşra Özbelli


Utangaç mesane sendromu çevrede başkaları varken veya rahatsız ortamlarda idrar yapamama olarak tanımlanıyor. Çocuklar idrar hissi oluşmasına rağmen ortak tuvaletlerde biri beni izliyor ya da dinliyor hissine kapılıp bir türlü idrarını yapamıyor.

Haberin Devamı

HASTALIK ERİŞKİN YAŞLARA TAŞINABİLİR

Sendrom çocuğun sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar sendromun diğer idrar boşaltamama rahatsızlıklardan farklı olduğunu belirtiyor. Hastalığın erişkin yaşlara taşınmaması için ailelerin durumun farkında olması ve bilinçli davranması çok çok önemli. Çünkü kronik olarak idrarın ertelenmesi durumunda mesane ve idrar yolu olumsuz şekilde etkileniyor. Her ne kadar mesanedeki duyargaçların adaptasyon sonucu kapasitesi artsa da aşırı sıvı alımı sonucunda gündüz kaçırmaları görülebilir.

Utangaç mesane sendromu çocuğun ve ailenin sosyal hayatını da olumsuz etkiliyor. Çocuğunuz evinden başka yerde rahat tuvalet yapamıyorsa bilinçli bir aile olarak ev dışındaki programlarınızı kısaltmaya gidebilirsiniz... Onun sağlığından kıymetli ne var?

Haberin Devamı

Büşra Özbelli

Instagram: www.instagram.com/ozbellibusra

Benzer İçerikler