Geri Dön
Elektronik sigara aslında bağımlılık yaratmak için mi üretiliyor?

Elektronik sigara aslında bağımlılık yaratmak için mi üretiliyor?

Yeşilay Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Erkan Ceylan, sigarayı bırakmak amacıyla elektronik sigara kullananları uyardı. Erkan Ceylan, elektronik sigaranın bir bırakma yöntemi olmadığını söyledi ve "Çalışmalarda, elektronik sigaranın sigara içme isteğini azaltmadığı ortaya çıktı" dedi.

Büşra Özbelli
Büşra Özbelli

Son zamanlarda sigara içme alışkanlığını sıkıntı çekmeden bırakmak için duman benzeri bir buhar soluduğunuz elektronik sigaralar tüketiliyordu. Hatta tüketimini arttırabilmek ve gençlerin ilgisini çekebilmek için alkol, nane, çikolata, meyve gibi tatlar eklenerek pazarlanıyordu.

Haberin Devamı

Daha sonra bu cihazların sigara içme isteğini azaltmadığı, hatta ciğerlerde su toplamasına sebep olduğu öne sürülmeye başladı. Şimdilerde elektronik sigaranın zararları bir bir ortaya dökülüyor.

Prof. Dr. Erkan Ceylan, sigarayı taklit eden elektronik sigaranın nikotin buharı çekilmesine neden olduğunu ve ortalama 30 nefes çekildiğinde sigaradaki kadar nikotin alındığını ifade etti.

Elektronik sigaranın bağımlılık yaptığını ve solunum sistem fonksiyonlarında bozulmalara neden olduğunu söyleyen Erkan Ceylan şöyle konuştu: "Elektronik sigara bir tütün ürünüdür ve içinde birçok kanserojen madde vardır. Bağımlılık yapar ve sağlığa ciddi zararları vardır. Elektronik sigaranın içerdiği gliserol, propilen glikol ve nikotin gibi maddelere ek olarak tıbbi çalışmalarda aseton, akrolein, bütadien, sikloheksan, dietilen glikol, etilen glikol, etanol, formaldehid gibi birçok başka madde de tespit edilmiştir. Tütün içermediği, nikotin içerdiği iddia edilmektedir. Ancak elektronik sigarada da nornikotin, miyozmin, anabazin gibi tütün ürünleri saptanmıştır. Dumanında ise gliserol, propilen glikol ve nikotine ek olarak asetaldehid, aseton, akrolein, formaldehid, nitrosonornikotin, metilnitrozamino, piridil, bütanon, kadmiyum, kurşun, nikel, bakır, kalay gibi metaller ile toluen saptanmıştır."

Haberin Devamı

Anlaşılan bu elektronik sigara bağımlılığa neden oluyor, kartuşlardan sızan nikotin ile kişiler fazla nikotine maruz kalıyor. Sigara ve elektronik sigaranın ortak kullanımı akciğer hastalıklarına ek olarak kalp-damar hastalılarına neden oluyor.

Öyleyse bu elektronik sigaralar kar elde edebilmek için bulunan yeni bir yöntem değil de ne?

Prof. Dr. Erkan Ceylan bu durumu şöyle özetlemiş: "1950’li yıllarda filtreli sigara da üretildiğinde 'zararsız' diye lanse edilmişti. Elektronik sigara da benzer şekilde pazarlanıyor. Ancak sigaraya benzer zararları olduğu bilinmektedir. Sigara firmaları, elektronik sigarayı, sigaranın zararlarını bilen ve içmeyen milyonlarca genç için yeni bir bağımlılık kapısı olarak kullanmaktadır."

Haberin Devamı

Büşra Özbelli

Instagram: www.instagram.com/ozbellibusra

Benzer İçerikler