Geri Dön
Misyon ve vizyon arasındaki farklar nelerdir?

Misyon ve vizyon arasındaki farklar nelerdir?

Misyon ve vizyon kelimeleri sıklıkla karıştırılıyor. Misyon ve vizyon ne anlama geliyor? Misyon ve vizyon arasındaki farkları nelerdir? İşte cevabı...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

İngilizcedeki 'mission', yani 'görev' kelimesinden dilimize geçen 'misyon', bir kurumun kuruluş amacını, varoluş nedenini, kurucusu hakkındaki bilgileri, sorumluluklarınuı ifade eden metinlerin başlıklarında kullanılır. Söz konusu firmanın mevcut durumu hakkındaki temel bilgileri kapsar.

Haberin Devamı

Vizyon nedir?

Misyon gibi İngilizce kökenli olan 'vizyon' kelimesi ise, görme gücü, ileriyi görme, öngörü, önsezi gibi anlamlara gelir. Firmaların, gelecekte ulaşmayı umdukları hedefi ifade eder. Firmalar, daha kurumsal olmak adına 'vizyon' vurgusu yapmayı gerekli görür ve önsemser.

Misyon ve vizyon arasındaki fark

Misyon ve vizyon kelimeleri birbirine yakın anlamlara sahip olsalar da aralarında önemli farklar barındırır. En belirgin fark şu: Misyon, mevcut pozisyonu ifade eder. Vizyon ise geleceğe dair bir anlama sahiptir. Yani, misyon halihazırdaki durum, vizyon ise gelecek için belirlenmiş olan hedeftir diyebiliriz. Misyon kısa, vizyon ise uzun vadelidir. Misyon, vizyona göre daha değişkendir.

Haberin Devamı

Misyon ve vizyon benzerlikleri

Firmaları daha ileriye taşımayı hedefleyen misyon ve vizyon kavramları, çalışanlara güven verir. Firmanın durumunu ve gelişme potansiyelini yansıttığı için çalışanların daha motive olmasını sağlar. Ancak misyon ile vizyon tanımlamalarının uzun ve detaylı olması tavsiye edilmez. Bu kelimelerin altında yatan içerikler, herkesin kolayca anlayabileceği şekilde hazırlanmalıdır. Bu, sadece çalışanlar için değil, aynı zamanda şirketin çevrede daha doğru tanınmasını da kolaylaştırır.

Misyon ve vizyon neden önemli?

Misyon ve vizyon, kurum kültürü oluşturmanın başlıca şartları arasında yer alıyor. Çalışanların ve müşterilerin, kurumun misyonunu ve vizyonunu iyi anlaması ve benimsemesi verimli sonuçları beraberinde getirir. Özellikle de çalışanların, iş yerinin kısa ve uzun hedeflerinin bilincinde olması, bireysel ve kurumsal olarak daha sağlıklı sonuçlar verecektir.

Benzer İçerikler