Geri Dön
Otoimmün hastalıklar nelerdir?

Otoimmün hastalıklar nelerdir?

Günümüzde birçok hastalık mevcut. Fakat otoimmün hastalıklar dediğimiz hastalıklar, insanlar tarafından oldukça fazla araştırılıyor. Peki tam olarak Otoimmün hastalıklar nelerdir? Otoimmün hastalık belirtileri nelerdir? İşte merak edilenler...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Otoimmün hastalıklar nelerdir?

Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudun normal dokularına saldırdığı bir durumdur. Bağışıklık sistemi normalde bakteri ve virüs gibi mikroplara karşı koruma sağlar. Bu yabancı işgalcileri algıladığında hemen savunma hücrelerini devreye sokar. ‌Otoimmün bir hastalıkta ise bağışıklık sistemi vücudun eklemler, cilt gibi çeşitli doku ve organlarını yabancı olarak algılar. Örneğin ‌otoimmün bir hastalık olan tip 1 diyabet pankreas hücrelerine, ‌romatoid artrit eklemlere saldırır.

‌Otoimmün hastalıkların belirtileri nelerdir?

‌80'den fazla ‌otoimmün hastalık türü vardır ve bazıları oldukça benzer belirtilerle seyreder. Bu da doktorların hastada gerçekten bu hastalıklardan birinin bulunup bulunmadığı ya da hangisinin bulunduğunu teşhis etmesini zorlaştırır. ‌Otoimmün bir hastalığın klasik bulgusu ağrı, kızarıklık, ısı artışı ve şişmeye neden olan iltihaptır. Pek çok ‌otoimmün hastalığın erken belirtileri benzerdir ve aşağıdakileri içerebilir:

- Yorgunluk

- Kas ağrısı

- Düşük vücut ısısı

- Dikkat dağınıklığı

- Ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma

- Saç dökülmesi

- Cilt döküntüleri

- Eklemler ve diğer dokularda şişme

‌Otoimmün hastalıklar nasıl tedavi edilir?

Uygulanan tedaviler ‌otoimmün hastalıkları tedavi edemez, fakat aşırı aktif bağışıklık tepkisini kontrol edebilir ve iltihapları azaltabilir. Ağrı, şişme, yorgunluk ve deri döküntüleri gibi belirtileri hafifletmek için uygulanan tedaviler de mevcuttur. Özel bir diyet ve düzenli egzersiz hastaların kendilerini daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir.

‌Otoimmün hastalık çeşitleri nelerdir?

Bilinen 80’den fazla farklı ‌otoimmün hastalık çeşidi vardır. Bunlar arasında en yaygın görülen ‌otoimmün hastalık hastalıklar şu şekildedir:

- Romatoid artrit

‌- Lupus ‌(SLE)

- Diyabet

- Haşimato

- Sedef Hastalığı

‌- Sjögren Sendromu

- Ailevi ‌Akdeniz Ateşi ‌(FMF)

‌- Ankilozan ‌Spondilit

- Behçet Hastalığı

‌- Multipl Skleroz ‌(MS)

‌- Çölyak Hastalığı

Benzer İçerikler