Geri Dön
Türkçenin katili 'aynen' kelimesi

Türkçenin katili 'aynen' kelimesi

Türkçemiz geniş kelime haznesi, ilginç deyim ve atasözleri, her duruma bir karşılık sözcük sahibi, çok güzel bir dildi. Ancak son yıllarda dikkatlerden kaçmayan bir kelimeyi sıkça kullanıyoruz. 'Aynen' sözcüğüne bugün Molatik olduk. Dilimizi nasıl ele geçiriyor? Neden sürekli ‘aynen’ demek zorunda kalıyoruz?

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Dil milletlerin en önemli değeridir. İnsanların bir arada yaşamasını, günlük hayatını sürdürmesini, sosyal olmasını sağlayan unsurdur. Zaman içerisinde diller çeşitli durumlarla karşılaşabiliyor. Özellikle teknoloji çağında lisanlarımız kötü etkileniyor. Türkçe de nasibini aldı. Son yıllarda sıklıkla kullanılan bir kelime üzerine bir şeyler söylemek istiyorum; o kelime ‘aynen’ sözcüğü.

Haberin Devamı

Söyleyecek sözümüz yok mu?

Kendimizi ilerletmek için arkadaşlarımızla fikir alışverişi yapıyoruz. Hem kendimize hem de dostlarımıza bir faydamız oluyor. Sözlerimizi de seçerek, özenli bir biçimde kullanmaya çalışıyoruz. Ancak günümüz dünyasında çabuk tüketme durumu bizleri olumsuz etkiledi. Bir fikrimizi anlatırken minimum kelime dağarcığıyla konuşmaya çalışıyoruz. Bunun en büyük nedeni, zannımca sosyal medyada kısa ve net konuşmaya çalışmamız. Kendimizi kısıtladığımız bu mecralar ünlük yaşamdaki dilimizi de negatif yönde etkiliyor.

Hiç dikkat ettiniz mi gün içerisinde kaç defa ‘aynen’ diyoruz? Hem yazarken hem de konuşurken sıklıkla bu sözcüğe başvuruyoruz. Git gide de dilimizi ele geçiriyor. Birisinin söylediği bir cümleden sonra kendi fikrimizi ‘aynen’ diyerek belirtiyoruz. Bizim söyleyecek sözümüz yok mu? Üstüne ekleyecek bir fikrimiz yok mu? ‘Aynen’ diyerek hem konuşmayı kısaltıyor hem de kulağı tırmalayan sesler çıkarıyoruz. İlla birisinin fikrine katılıyorsak ‘aynen’ yerine ‘kesinlikle’ dedikten sonra neden katıldığımızı söyleyebiliriz. Bu hem kendi fikrimizi daha net biçimde anlatmayı sağlar hem de ‘aynen’ diyerek kulak tırmalamamızın önüne geçer.

Haberin Devamı

Dilimizi geliştirmek bizler için çok önemli. Ona sahip çıkıp kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Hem insanlar size daha fazla saygı duyulur hem de daha iyi kendinizi ifade edersiniz.

selcuk.bulut@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler