Geri Dön
Türkiye'nin ilk tüp bebeği şimdi ne yapıyor?

Türkiye'nin ilk tüp bebeği şimdi ne yapıyor?

Çocuk sahibi olmak isteyenlerin imdadına yetişen tüp bebek teknolojisi birçok ailenin yüzünü güldürdü. Ülkemizde de uygulanan tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen ilk bebek ne yapıyor hiç merak ettiniz mi? İşte Türkiye’de dünyaya gelen ilk tüp bebeğin hikayesi.

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

İngiltere’de yaşayan Brown çifti evlilikleri boyunca çocuk hasreti çektiler. 9 yıl boyunca çocuk sahibi olmak istediler ancak olmadı. Lesley Brown, tıpta ''fallop tüpü tıkanıklığı'' adı verilen, kadınlarda doğurganlığı çok büyük oranda kısıtlayan bir komplikasyona sahipti.

Haberin Devamı

İmdatlarına Robert Edwards ve Patrick Steptoe isimli iki bilim insanı yetişti. 1978 yılında çift tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi oldu. Oldukça sağlıklı doğan Louise, ilk tüp bebek olarak bilim tarihine geçti.

Yeni umutlar

Louise’in doğumu tıp dünyasında yeni umutları yeşertti. Artık çocuk sahibi olamayan çiftlerin büyük bir umudu vardı. Tabii ki çalışmalar oradaki haliyle kalmadı. 40 küsur senelik çalışmalar tüp bebek tedavisini artık daha ileri seviyeye götürdü.

Aradan yıllar geçti Türk bilim insanları da bu yöntemi denemeye başladı. Türk hastaların umudu artık yurt içindeydi. Ege Üniversitesi’nde 1988’den itibaren tüp bebek hizmeti verilmeye başlanmıştı.

İlk bebek dünyaya geldi

Çalışmalar yoğunlaştı ve Gülizar - Özden Çokar çifti çocuklarını 18 Nisan 1989’da kucaklarına aldılar. 9 yıllık evlilikleri, tıpkı Brown çifti gibi kız çocukla taçlanmıştı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk tüp bebeği olan Ece Çokar için biraz araştırma yaptım ama yıllar önce çıkan birkaç haber dışında çok fazla bilgi edinemedi. Ailesi eğitimi etkilenmesin diye çok fazla göz önünde tutmamıştı kızlarını.

Ece Çokar yıllar içinde ilkokul ortaokul lise derken Harvard Üniversitesi’nde hukuk okumuş. Devamında Türkiye’ye dönerek annesiyle beraber hukuk bürosunda iş hayatına devam ediyormuş. Türkiye’de bir ilk olan Ece Çokar’a yaşamında başarılar diliyoruz.

selcuk.bulut@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler