Geri Dön
Gina Carano Yahudiler hakkında söylediklerinden pişman olur mu?

Gina Carano Yahudiler hakkında söylediklerinden pişman olur mu?

Gina Carano ABD'li bir aktris. 'The Mandalorian' dizisinin kadrosunda yer alan aktris, ABD'nin siyasi iklimini Nazi Almanyası'nda Yahudi olmaya benzetince dizinin kadrosundan çıkartıldı. Peki Carano, bir gün bu sözlerinden dolayı pişman olur mu?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Nazi Almanyası'nda Yahudi olmak

Nazi Almanyası'nda Yahudi olmayı hiçbirimiz deneyimlemedik. Sadece filmlerden, kitaplardan gerekli empatiyi kurabiliyoruz. Tarifi güç bir acıya sahne oldu 20'nci yüzyıl. Birçoğumuz 90'larda 'Hayat Güzeldir' filminin duygusallığıyla tanıştık bu acıyla aslında. "Aa" dedik, "Çok büyük bir acı bu" dedik. Gelin görün ki bazen anlamsız yerlerde benzetme olarak kullanılabiliyor Nazi Almanyası'nda Yahudi olmak.

Öyle bir açıklama yapmış ki...

Bu talihsiz benzetmeyi son olarak Gina Carano yapmış. Kendisini 'The Mandalorian' dizisinden hatırlıyoruz. İşte o Carano geçtiğimiz günlerde ABD'nin kutuplaşmış siyasi iklimini Nazi Almanyası'nda Yahudi olmaya benzetmiş. Carano, "Yahudiler sokaklarda Nazi askerleri tarafından değil komşuları tarafından dövüldü. Bugün çoğu kişi Nazi askerlerinin binlerce Yahudiyi ayırt edebilmesi için insanların kendi komşularından sadece Yahudi oldukları için nefret etmelerini sağladığının farkında değil. Bunun siyasi görüşleri nedeniyle birinden nefret etmekten ne var?" demiş.

İnsanlığı sorgulatan cinsten

Ve derhal bu sözlerden ötürü dizinin kadrosundan çıkartılmış. Dizinin yapım şirketinden "Carano'nun firmamızla bir bağı kalmamıştır. Gelecekte de buna yönelik bir planı yoktur. Açıklamaları kabul edilemez" denilmiş. Carano'nun söylediklerinde tespit yapma çabası dikkat çekse de ıskaladığı çok büyük bir şey var, o da bir soykırımla siyasi kutuplaşmayı mukayese edecek kadar Nazi kampında Yahudilerin yaşadıklarını hafife alması. Haddinden fazla, saygısızca meseleye soğukkanlı yaklaşması çok enteresan. Böyle tarifsiz bir acının, insanlık suçunun alelade bir siyasi kutuplaşmayla karşılaştırılması biraz da insanlığımızı sorgulatan cinsten. Carano bakalım empati yoksunluğunu ne zaman fark edecek, ne zaman hatasını kabullenip özür dileyecek. (Ya da diler mi sizce, ben emin değilim...)

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler