Geri Dön
Ortamlarda hava atmanızı sağlayacak ilginç tarihi bilgiler

Ortamlarda hava atmanızı sağlayacak ilginç tarihi bilgiler

Sosyal bilimlerin en önemlilerinden biri tarihtir. Geçmişteki yaşanan olayları günümüze aktarır tarih. Herkesin bildiği bilgilerden çok, az bilinen tarihi bilgilere Molatik olduk. İşte ortamlarda hava atabileceğiniz ilginç tarihi bilgiler

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

 

Kitapları bu evlerde yazdı

Haberin Devamı

Oğuz Atay’ın efsane romanları Tehlikeli Oyunlar ve Tutunamayanlar’ı yazdığı evler Beyoğlu’nda bulunmaktadır. Tutunamayanlar Hayriye Caddesi No: 9 Kat: 2’de, Tehlikeli Oyunlar ise Yeniçarşı Caddesi No: 52 Kat: 4’te yazılmıştı. Bu güzel bilgi için Nerede Çekildi hesabının sahibi Kürşat Çetin’e teşekkür ediyorum.


Olimpiyatlar çıplak yapılırdı

Antik Yunan’da ortaya çıkan olimpiyat oyunları çıplak sporculara sahne olurdu. Çıplak olmalarının sebebini de tarihçiler sıcaktan etkilenmemek için olduğunu düşünüyorlar. Jimnastik kelimesinin kökeni de çıplaklığa dayanıyor. Eski Yunancada “Gumnasía” kelimesi eğitim/antrenman, “Gymnós” kelimesi ise çıplak anlamına gelmekteydi. Kelimenin tam karşılığını ise “çıplak yapılan eğitim” olarak çevirmek mümkün.

Haberin Devamı


Dış cephesinde kaplama vardı

7 harikadan birisi olan Keops Piramidi 4000 bin yıl boyunca dünyanın en uzun binası oldu. Piramidin dış cephesi ise şimdiki gibi değildi tabii. Büyük Piramidin orijinal halinde dış kısmı taş levhalarla kaplıydı. Günümüzde bu kaplama tabakası mevcut değildir.


En kısa süre tahtta kalan hükümdar

Dünya tarihinde birçok hükümdar var olmuştu. Kimi on yıllarca tahtta kalmıştı kimisinin saltanatı ise çok kısa sürmüştü. XIX. Louis rekoru elinde tutuyor ve uzun sürede tutacak gibi. Kendisi sadece 20 dakika, evet 20 dakika saltanat sürmüştü. Fransa’nın karışık döneminde saltanat sürmüş, o 20 dakikada da babası gibi tahttan çekilmeyi tercih etmiştir.



İsrail Cumhurbaşkanlığı teklif edildi

Albert Einstein’a 1952’de İsrail Cumhurbaşkanlığı teklif edildi. Kendisi bile inanamadı bu duruma. İsrail’in ilk Cumhurbaşkanı Haim Weizmann ölmüştü ve Başbakan Ben Gurion kendisine cumhurbaşkanlığı görevini teklif etmeye hazırlanıyordu. Gazetelerde haberi görünce şaşırmıştı. İsrail’in Washington büyükelçisi mektupla bu talebi iletti. Einstein da insanların dünyasına değil cisimlerin dünyasına alışık olduğunu ve böyle bir durum için tecrübesi olmadığını söyleyip reddetmişti.


Amerika’yı Vikingler buldu

Evet, Kristof Kolomb’tan 500 yıl önce Vikingler Amerika kıtasını keşfetti. Bunu Kanada’da bulunan kalıntılardan anlıyoruz. Tabii bu keşfi tarihe bilgi olarak geçirmedikleri için tam olarak keşfetmiş sayılmıyor çünkü oraya dair bir bilgi taşımadılar bizlere.

Haberin Devamı


Kedilere savaş açan Papa

Orta Çağ’daki saçmalıklardan birisi de kedilere savaş açılmasıydı. Papa IX. Gregory kedilerin şeytanın ajanı olduğunu ortaya atıp kedilerle savaşılmasını emretti. Kedi katliamı başladı. Kısa bir süre sonra fareleri avlayacak kedi kalmadı. Veba da bir anda patladı, çünkü vebanın en büyük taşıyıcısı farelerdi.


Kızıllar vampir mi oluyor?

Günümüzde herkesin imrenerek baktığı kızıllar Antik Yunan’da adeta suçtu. Öldüklerinde vampir olduklarına inanılıyordu. Beyaz tenleri ve güneşe karşı hassas olmaları sanırım böyle bir fikrin ortaya çıkmasına sebep oldu.

Benzer İçerikler